Светът в шок от присъдите

Международната общност прие с шок присъдите в Либия. Разочаровани сме, отсече Белия дом. Европейската комисия и нейният председател Жозе Мануел Барозу са шокирани от потвърждаването на смъртните присъди на българските медици. Просто не можем да ги приемем, заяви говорителят на ЕК Йоханес Лайтенбергер, цитиран от АП. ЕС още не е взел решение за предприемане на някакви мерки срещу Либия, но такива не се изключват, каза той.

„Шокиран съм“, каза и еврокомисарят по правосъдието Франко Фратини. Той силно се надява либийските власти да преразгледат решението, което е „опасен жест и пречка за сътрудничеството с ЕС“. „Не мога да си представя, че смъртните присъди могат да бъдат изпълнени“, заяви Фратини. Комисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер каза, че не може да приеме подобна присъда. Френският външен министър Филип Дуст-Блази заяви, че е шокиран, също както и Франк Валтер Щайнмайер – дипломат №1 на Германия.

С цялото ни уважение към либийското правосъдие призоваваме либийския лидер Муамар Кадафи да използва правомощията си, за да отмени смъртната присъда, заяви Саеб Ерекат, помощник на президента Махмуд Абас. Правозащитната „Амнести интернешънъл“ заклейми присъдите и призова либийските власти да ги оттеглят. Подобен призив изпрати и Оксфордският университет.

Решението бе взето на процес, който не беше нито справедлив, нито безпристрастен, заяви френският адвокат на българките Еманюел Алтит. Френската певица от български произход Силви Вартан заяви, че е възмутена и отвратена от присъдата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *