Светът губи милиарди

Между 800 и 900 милиона долара се очаква днес да загуби икономиката на Щатите. 600-700 милиона в зелено са прогнозните щети за Европа. Причината е една – фатализмът на хората за петък, 13-и. Според песимистите днешната дата е особено злокобна. Общият сбор от числата в датата 13. 10. 2006 пак дава 13.

„Това определено ще бъде сметнато като много нещастен знак от вярващите в нумерологията“, казва професор Хайнрих Хеме, преподавател по физика в Техническия университет на Аахен, Германия. Той открил, че 2006-а е първата година от 1411-а насам, когато в календара има два пъти петък, 13-и. Предишният фатален ден тази година бе през януари. Но тогава нямаше особени световни катаклизми.

Проблемът с фатализма обаче вече не е само личностен. Икономистите все по-често умуват как да преодолеят негативните настроения. Доналд Доси, шеф на Центъра за управление на стреса и фобиите в Ашвил, Северна Каролина, изчислява, че страхът от петък, 13-и измъчва между 17 и 21 милиона американци. Симптомите варират от умерена тревога до тотална паника. Психолози са установили, че хората, които се считат за нещастни, е по-вероятно да вярват в суеверия, свързани с лошия късмет.

Черният петък от незапомнени времена предизвиква у много хора неясното усещане на първобитен страх. На тази дата мнозина са така парализирани, че дори не стават от леглото. Други отказват да летят със самолет, да пътуват въобще, трети отлагат покупката на каквото и да е. Ресторантите и увеселителните заведения остават полупразни.

Учените наричат страха от петък, 13-и, параскевидекатриафобия. Тя се проявява и в евангелията за Христос. На Тайната вечеря присъстват общо 13 души – Исус и 12-те апостоли. И до днес у много народи съществува поверието 13 души да не сядат заедно на маса. Предателят Юда идва последен, тринайсети. Други припомнят, че Спасителят е разпънат именно в петък.

Суеверието има връзка и с лунно-слънчевия календар, който имал по 13 месеца в някои години, докато Грегорианският и лунният ислямски календар винаги са с по 12 месеца.

Според други лошата си слава 13 дължи на древен скандинавски мит. 12 богове празнували в дома на върховния бог Один. Пакостливият бог на злото и огъня Локи нахълтал неканен като 13-и гост и коварно убил бога на радостта Балдер. Земята потънала в мрак и траур.

Някои свързват фатализма (Дан Браун в прочутата си книга „Шифърът на Леонардо“) и със средновековната разправа с Ордена на тамплиерите. На 13 октомври 1307 г. френският крал Филип IV и папа Климент V арестуват и избиват хиляди тамплиери начело с Жак дьо Моле, Великия Магистър на Ордена. Но факт е, че още в древния Рим магьосниците се събирали на групи от 12. Вярвали, че 13-ият е самият дявол.

В картите Таро 13-ката е на смъртта. Според нумеролози тя има нещастната съдба да бъде след свещеното число 12. Още в древна Месопотамия това е открито, защото вярвали, че след голямото щастие винаги идва неговото пълно отрицание.

Страницата подготвиха Георги П. Димитров

и Ваня Овчарова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *