Светът е заплашен от епидемия от ”свинска истерия”

Светът в много по-голяма степен е заплашен от паника и истерия, развихрила се във връзка с установяване на нови случаи на заразени хора с т. нар. свински грип /A/H1N1/, отколкото от самата болест, твърдят редица американски експерти в местните медии, предаде РИА „Новости“, цитирана от БГНЕС.
„Пандемията на страха е много по-силна, отколкото вирусната инфекция“, заяви известният експерт-вирусолог професор Марк Сигел в своя блог на сайта на телевизия FOX News.
„Мнозина наплашени хора с настинка са обявени за „случаи на грип“. Става все по-очевидно, че вирусът H1N1 е достатъчно мек. Днешните страхове по повод на свинския грип изобразяват неговата смъртоносна опасност много по-преувеличено, отколкото е в реалност“, смята изследователят на епидемиите вирусни инфекции. Според него, разпространението на вируса въобще не е така масово и бързо, както изглежда от страниците на медиите, превръщайки избухването на свинския грип в световна „топ новина“, усилвайки по този начин паниката сред населението в различни страни. Той припомни, че нито първата известна поява на свински грип през 1976 г., нито пандемията от птичи грип през 2006 г. не са били така смъртоносни, както се е предполагало и се е възприемало на равнище масово съзнание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *