Светът забрави за финансовата криза

Големите световни пазари се отърсиха от усещането за криза през 2010 г. Нивата, до които те достигнаха, вече са съизмерими със стойностите от 2008 г. и изоставането им от последните две години е преодоляно. Над всички се откроява германският водещ индекс DAX. Неговата стойност се повиши с близо 19% и от 5900 пункта в началото на годината в самия й край той вече е над 7000 пункта. Широкият американски индекс S&P 500 също се покачи значително. Неговата стойност нарасна с над 13% и достигна рекордните за последните две години 1255 пункта. Добри примери са и други два измерителя. Британският FTSE 100, който увеличи стойността си с 11%, и американският Dow Jones, добавил 12% през 2010 г.

Добивният сектор обра лаврите
Акциите на добивните компании поведоха ръста на капиталовите пазари. Австралийската BHP Billiton добави над 20% към пазарната си капитализация в рамките на 2010 г. При основния конкурент Rio Tinto ситуацията е дори по-добра. Акциите на добивната компания са скочили с над 30%.
Изминаващата 2010 г. беше добра и за финансовия сектор. Едни от най-големите банки в САЩ, като Citigroup Inc. и Bank of America, които бяха принудени да искат правителствена помощ, за да не фалират, сега не само върнаха своите заеми, а и излизат на печалба. Повишението при цената на акциите там не е толкова показателно, колкото фактът, че само за две години те успяха да върнат дължимото на американското правителство с лихвите.

Металите вещаят икономически ръст
Увеличението е видимо не само при капиталовите пазари, но и при борсово търгуваните суровини. Скокът в цената на металите много ясно показват, че търсене има, а постоянно свиващите се складови наличности са ясен индикатор, че това търсене не е само спекулативно.
Ако инвеститорите са вложили своите пари в акции на европейски и щатски компании през март 2009 г., най-ниската стойност на индексите след фалита на Lehman Brothers, и са ги запазили досега, те могат да се радват на доходност от близо 80%. Ако пък са влезли на пазара в началото на годината, доходността, която акциите са им донесли, достига близо 10%.
Единствените, които успяха да надминат капиталовите пазари по доходност, са металите. От началото на 2009 г. цената на златото не престава да расте и за две години повишението стигна 70% до 1400 USD/тр. у. Доходността на среброто е още по- фрапираща. Покачването на цената достигна 170% за две години, а от началото на 2010 г. повишението достигна 72%.

Инвеститорите са доволни
За да се говори за излизане от кризата обаче, трябва да се погледнат резултатите на индустриалните метали. От началото на 2009 г. досега промишлените метали са поскъпнали с близо 200%, а това няма как да не буди оптимизъм, че растежът ще продължи и през следващата 2011 г. А развитието на големите икономики означава само едно – по-добри и печеливши сделки за инвеститорите.

Георги Георгиев, pari.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *