Светът класира виновните за „Великата рецесия“

Интересно е в какви географски ширини са правени тези анкети, но 26% от участниците в тях, че виновна за кризата е политиката на Китай. Иначе нациите по света определят САЩ и банките на развитите икономики като отговорни за световната финансова и икономическа криза.
Това показват данните от допитване, проведено от американската неправителствена организация „World Public Opinion“ и университета на Мериленд, предаде РИА Новости.
Сред 19-те нации участвали в допитването 49% отговарят, че по много причини настоящата „Велика рецесия“ е следствие на икономическа политика на САЩ, а 33% смятат, че Съединените щати са изиграли определяща роля.
Сриналият се ипотечен пазар в САЩ постави най-големите в света финансови дружества на ръба на фалита, и в последствие се отрази негативно на всички икономики, както на САЩ, така и по света.
Интересно е да се отбележи, че 26% от хората смятат, че виновна за кризата е политиката на Китай – „световния цех за сглобяване“. А 38% предполагат, че Пекин определено е изиграл негативна роля. Все пак в никоя от страните, където е проведено изследването, подобна гледна точка не е сред доминиращите, предаде Дарик.
Допитването показва още, че 42% от анкетираните безусловно обвиняват за днешната криза банките – чуждестранни или родни, които заради свръхприходите са предприели неоправдани рискове. Най-критични към националните си банкови системи са американците и британците.
41% пък признават, че виновни са и самите кредитопулчатели, които са теглили безотговорно жилищни кредити, поставяйки банките на границата на банкрута.
Допитването е проведено между 4 април и 12 юни в 19 страни по света.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *