Светът на имотите избра бизнеса пред блясъка в Кан

Градински партита в луксозни вили, оскъдно облечени манекенки пред изложбените щандове, фирмени лога, веещи се над петзвездни хотели и пристанище, пълно с яхти – това беше Mipim, годишната среща на компаниите от сектора на имотите, допреди цените на имотите да паднат с 40% за само 18 месеца, пише Telegraph.
След прекомерната показност от последните години индустрията се събра в Кан миналата седмица, като изглеждаше по-малка и по-скромна.
Официално присъствалите на четиридневното събитие са 18 хил. спрямо 28 хил. миналата година, но ветерани от форума намекват, че цифрата е по-близо до 10 хил. Тези, които все пак са присъствали, са били в значително редуциран състав.
Сред консултанските компании Jones Lang LaSalle, CB Richard Ellis и Cushman & Wakefield са отменили партитата си, а Savills са заменили яхтата с кафене в близост до изложбения център Palais des Festivals.
Индустрията е била много по-различна в сравнение с миналата година, когато е била е етап на „отричане“, казва един от делегатите.
Компаниите бяха обещали по-фокусиран подход и това и предложиха, като шефовете търсиха от служителите си обратна връзка какво са постигнали на срещите.
И все пак атмосферата не е била мрачна, а делегатите са се фокусирали върху измъкването от кризата.
Питър Роудс, управляващ директор на организатора на проявата Reed Midem UK, казва: „По време на рецесия събитието сякаш работи по-добре, защото всички пристигат с нуждата и желанието да сключват сделки и го правят“.
Мнението, че това е бил „най-добрият Mipim в историята“ споделят мнозина. “Нямаше я цялата сган“, казва един делегат.
Сред присъстващите са били някои ключови фигури като кметът на Лондон Борис Джонсън, руският зам.-премиер Дмитри Козак, шефът на най-голямата британска компания за имоти Land Securities Франсис Солуей и Джон Ричардс, изпълнителен директор на Hammerson.
Горещата тема тази година е била привлечените чуждестранни пари във Великобритания заради падащите цени и понижението на паунда. Като част от кампания за привличане на бизнеса към британската столица Джонсън обяви по време на изложението, че ще предложи безплатни офиси за една година за компаниите, които се преместят в Лондон.
Сред другите теми са още опасенията за изтегляне от развиващите се пазари – “Защо да инвестираш там, като можеш да получиш висока доходност вкъщи без рисковете“, казва Пол Бейкън, изпълнителен директор за района на Европа, Близкия изток и Африка в Cushman & Wakefield, както и тенденцията компании извън сектора на имотите да се насочват към продажби на имотите си с обратно наемане, за да подобрят паричните си потоци.
Все пак е останал и малко блясък. В пристанището са акостирали огромната яхта на магната Винсент Ченгиз, както и тази на строителния предприемач Ник Кенди.
Финансовата криза донесе много себепознание за сектора на имотите, но ако се съди по Кан, не всяка надежда е изгубена, коментира британският вестник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *