Светът отново трупа долари антикризисно

Валутните запаси на водещите световни икономики отново са започнали да нарастват и първите десет страни по този показател в края на юни са натрупали близо 5,1 трилиона долара, съобщи японският икономически вестник „Никей“, цитиран от ИТАР-ТАСС. Запасите на тези страни са се увеличили с 8,2 на сто спрямо края на февруари, когато спадът на световната икономика достигна най-ниската си точка, посочва изданието. Сега валутните запаси на страните от „първата десятка“ са над равнището от септември 2008 г., когато фалитът на американската банка Леман Брадърс (Lehman Brothers) постави началото на световната криза.

Изключително бързо нарастват резервите на Китай, Тайван и Южна Корея. В края на юни валутните запаси на Китай, който заема водещо място в света по този показател, са превишили 2,13 трлн. долара, отчитайки растеж с 13,4 на сто спрямо края на октомври 2008 година. За същия период запасите на Тайван и Южна Корея са се увеличи съответно с 14,2 на сто и 15,6 на сто. След избухването на кризата много страни започнаха да продават доларовите си запаси и да купуват националната си валута, за да не допуснат обезценяването й.

През март обаче, според японските специалисти, тенденцията се е обърнала. Ситуацията на фондовия пазар в САЩ, който е най-големият в света, се е подобрила, и инвеститорите отново са започнали да проявяват интерес към активи на нови бързо развиващи се страни. След това централните банки на тези страни отново са започнали да купуват долари като добър начин да вложат средствата си.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *