Светът предупреждава Щатите за раздаваните субсидии

Генералният директор на Световната търговска организация (СТО) Паскал Лами предупреди, че преговорите по въпроси за световната търговия може да бъдат възпрепятствани, ако администрацията на американския президент Барак Обама се откаже от либерализация на търговията насред икономическата криза, предава AP.
По време на конференция за селското стопанство в Канбера Лами е казал, че новата администрация на САЩ все още не е заявила позицията по отношение на преустановения кръг преговори „Доха“.
Организацията не успя да сключи новия пакт за световна търговия през декември заради спор между администрацията на бившия президент Джордж Буш и развиващите се икономика във връзка със селскостопански и индустриални стоки.
Лами призова новата администрация да приеме резултатите от кръга преговори Доха, постигнати до декември.
„Моят съвет е, че, ако искаме да продължим напред, трябва да започнем от мястото, до което сме стигнали“, казва Лами.
Някои страни критикуват икономическите стимули за 787 млрд. долара, предложени от Обама, които облагодетелстват американските производители.
Предложението за новия държавен бюджет на Обама пък предизвика политически дебат в Конгреса по отношение на субсидиите, отпускани на американските фермери.
В предложението Обама настоява за 250 хил. доларатаван върху субсидиите за производители и елиминиране на директните плащания към фермери с приходи от над 500 хил. долара годишно.
По думите на Лами лоби групата на фермерите е успяла да балансира исканията на две трети от фермерите, които искат по-голям достъп до пазара и останалата една трета, които настояват за протекция над търговията.
„В крайна сметка ще има по-малко субсидии и по-голям достъп до пазара и точно тук е критичната точка на баланс“, казва той.
По време на конференцията Лами поясни, че много страни обмислят увеличаване на митата и субсидиите, за да защитят фермерите от спада в цените.
По думите му СТО дава право на страните да увеличат повече от двойно митата върху селскостопанските стоки. „Тези неупражнени права, в случай че бъдат използвани, ще върнат световната икономика и търговия няколко години назад“, казва Лами.
Днес Европейският съюз обяви, че въвежда антидъмпингови мита за биодизела от САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *