Свърши ли приказката?

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Там всичко е от най по-най

Доскоро Дубай изглеждаше така, сякаш е изваден от „Хиляда и една нощ“ – приказно лъскав и откъснат от действителността. Емирството е обаче пред фалит – кралицата е на път да се преобрази в Пепеляшка. Това ли е краят?

Години наред емирството бе първа спирка в региона на Персийския залив. Лъскавите небостъргачи и амбициозният план за постигане на независимост чрез сделките с нефт предизвикваха у старите индустриални държави възхита или поне респект. Сега обаче на всички стана ясно, че Дубай се бе нагърбил с прекалено тежки задачи. Улрих Ратфелдер, експертза Персийския залив, казва:
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: В Дубай е и най-високият небостъргач в света – с 200 етажа и 818 метра височина
Гигантоманията струва скъпо
„Разбира се, че това бяха много престижни обекти. Дубай все още притежава най-голямото летище в региона, както и най-голямото пристанище. Същевременно емирството искаше да е в крак с всичко от света на спорта и културата, както и да се превърне във водещ център в региона чрез своите постройки. Строежът на толкова много луксозни обекти натовари емирството прекомерно и сега те трябва да бъдат преоценени.“
Да бъдат оценени наново означава, че братските емирства няма да помогнат безрезервно на прекалено задлъжнелия държавен фонд Дубай Уърлд. Досега всъщност те са го правили многократно. Дубай е част от Обединените арабски емирства и тяхната Централна банка наля още през лятото милиарден заем в сметката му. Сега обаче се говори за консолидация на дълговете. Т.е. Дубай Уърлд трябва да преговаря със своите кредитори за пресрочване на плащането.
На германската борса закъсалият дубайски клиент се появява в момент на надежда. Последните прогнози са добри и до края на годината курсовете щеостанат стабилни. Някои търговци отправят поглед към големите дялове на арабски инвеститори в германски фирми. Удо Щефенс, президент на Франкфуртското бизнес училище, не вярва обаче, че сега заради проблемите на Дубай тези дялове ще бъдат предложени за продажба:
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: В сянката на кризата
Дубай няма да разтресе света
„Арабските емирства са инвестирали в големи, предимно автомобилни концерни. Мисля, че те първо ще се опитат да намерят друго решение преди да се осмелят да продават акциите си в Даймлер, Порше и т.н.“
Според Удо Щефенс кризата в Дубай няма да предизвика шокова вълнав други страни от Персийския залив. Ситуацията там обаче показва, че световната икономическа криза не може да бъде преодоляна така лесно, както бе пророкувано през последните седмици. И все пак – кризата в Персийския заливняма да доведе до ново земетресениев световен мащаб, са убедени експертите.

Х. Бурс, М. Илчева , Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *