Св. Абрашев: Нужна е стратегия за развитието на капиталовия пазар

Светозар Абрашев в завършил английската езикова гимназия в Пловдив, след което получава бакалавърска степен от икономическия университет във Варна. Непосредствено след дипломирането си през 1998 издържа изпит за брокер на ценни книжа и започва работа в ИП „Булинвест и компания“, а няколко месеца по-късно същата година и в ИП „Карол“ АД. В началото на 2003 година се премества в ПФБК, където от 2006 г. става и управител на фирмата.

Междувременно през 2000 г. получава магистърска степен от СУ Св. Климент Охридски със специалност стратегическо управление както и взема сертификат за инвестиционен консултант от КФН през 2002. През август 2008 г. се присъединява към екипа на София Интернешънъл Секюритиз като Изпълнителен директор, каквато длъжност заема и в момента. За 14 години и половина като брокер Светозар Абрашев е реализирал оборот от близо 2 млрд. лв. на регулиран пазар, организиран от БФБ.

София интернешънъл секюритиз (СИС) АД стана първи по оборот посредник за 2014 г. на БФБ-Софияс реализираните 220 млн. лв., което е и повод за интервюто.

– Г-н Абрашев, как се постига първо място по оборот за годината?

С много работа и постоянство, както и с подкрепата и доверието на нашите клиенти предполагам. Първото място не е било самоцел за нас, а е по-скоро резултат от усилията, които сме полагали през всичките тези години, особено през последните.

– Каква част от оборота ви в размер на общо 220 млн. лв. идва от 3-те най-големи сделки?

Голяма част, може би над половината. Отливът на чуждестранни инвестиции от страната и от капиталовия пазар през последните години доведе до ограничаването на броя на пазарните участници и е нормално оборотите да бъдат доминирани от сделки между по-големите локални играчи. За съжаление много хора възприемат инвестирането на борсата като спекулация и не обръщат внимание на възможностите за инвестиция, които предлага капиталовият пазар. Ритейл сегментът на БФБ тепърва има накъде да се развива при условие, че успеем да направим борсата място, където добрите идеи и компании, подкрепени със способен мениджмънт, могат да печелят доверие и да направят живота ни по-добър.

– Върху какво друго се фокусирахте през 2014 г.?

Стремим се да предлагаме на нашите клиенти широк набор от услуги, от консултиране на различни компании във връзка с набиране на средства чрез увеличение на капитала и издаване на облигационни емисии, до инвестиционни консултации и управление на индивидуални портфейли. Гордеем се с нашият отдел за анализи и корпоративни финанси, който успя да реализира няколко големи корпоративни проекта за тази година и спомогна за реализирането на значително по-висока доходност от тази на SOFIX при управлението на инвестициите в ценни книжа на нашите клиенти.

– През 2014 г. в топ 6 по оборот бяха инвестиционни посредници (като изключим КТБ, която вече не е активна), тоест банките оставиха българският фондов пазар на инвестиционните посредници. Защо се получи така и добре ли е това за капиталовия ни пазар всъщност? Може би пазарът е толкова зле, че не е интересен на банките?

Банките като цяло са доста по-тромави от инвестиционните посредници. Трудно се взимат решения и трудно се правят промени. Може би и това е причината да не развиват потенциала, който имат. Конкретно смятам, че спадът в пазарният дял на банките се дължи на това, че чуждестранните инвеститори продължават да избягват БФБ, най-вероятно вследствие на политическите сътресения в страната и разбира се кризата около КТБ.

– 2014 г. започна за борсата с „иху“ и завърши „тихо“. Какви са очакванията ви за 2015 г. относно движението на SOFIX?

Годината започна с доста оптимизъм сред пазарните участници вследствие на ръстовете на европейските пазари и значителното изоставане на БФБ през последните години. Но политическата криза, поставянето на КТБ под особен надзор и последвалото напрежение в банковата система логично доведе до отлив на инвеститори и се отрази на котировките. Въпреки това очакваме добра 2015 г. за SOFIX и българския капиталов пазар. При едно стабилно правителство и предвидима политика, чуждите (а и не само) инвеститори ще се върнат на пазара.

Проблемът не е в това дали компаниите са подценени, или не, а в липсата на ликвидност. Именно в тази посока трябва да се работи – нови инструменти, нови компании и т.н. Ако се изготви стратегия за капиталовия пазар от управляващите партии (както е в други страни), това би имало дълготраен и стабилен ефект не само върху пазара, а и върху икономиката като цяло. Не трябва да забравяме обаче, че ние сме малка страна и несигурността в Европа и останалия свят може да окаже негативно влияние върху пазара и затова трябва да се следи много внимателно ситуацията.

– Кои типове акции ще са лидерите за 2015 г.?

Очакваме индустриалните компании, работещи предимно за износ с добре диверсифицирано портфолио да останат във фокуса на инвеститорите. Доколкото все още има несигурност на пазара, хората ще продължават да търсят и т. нар. „дивидентни“ акции.

– Повечето големи български посредници предлагат освен търговия на БФБ-София, също и търговия с валути и чужди акции. Какъв е делът на форекса и чуждите акции в приходите на СИС?

Българският пазар е малък, не предлага много алтернативи и е неизбежно клиентите ни да погледнат навън и да потърсят такива. Винаги сме ги съветвали да разпределят риска между различни активи при инвестиране. СИС предлага достъп до почти всички световни пазари, както и възможност за търговия с акции, валути, суровини, CFD-та и други инструменти, но делът им на този етап е по-малък в сравнение с БФБ.

През изминалата година успяхме да въведем и възможността за инвестиране в договорно-търгувани фондове (ETF), както и търговия с бинарни опции. На този етап нашият фокус остава България, но сме решили да развием и този аспект от нашия бизнес, като предложим на клиентите не само най-удобната платаформа за търговия с такива инструменти, но и да им помогнем да станат по-добри в търговията с такива рискови активи. За тази цел планираме кампания за повишаване на познанията сред желаещите да търгуват.

– СИС е част от група за фирмени кредити, заложна къща, застрахователен брокер, колекторска фирма, земеделска кооперация и консултант по европейските програми. Каква е добавената стойност да си част от тази група?

Всички фирми в групата са създадени с желанието да предоставим на клиентите ни цялостни решения за техния бизнес и да им бъдем максимално полезни. Тепърва има още много да работим в тази посока, но виждаме, че сме на правилнияпъти това ни дава увереност да продължим напред. Широкият набор от услуги, които предлагаме, ни дава повече знания и контакти в различни сфери на бизнеса и това е най-добрата добавена стойност за нас.

– Какво е бъдещето на инвестиционните посредници при тези ниски обороти на повечето от тях? Защо няма още по-масово връщане на лицензи?

В момента не малко колеги предлагат други услуги, най-вече на външните пазари. Може би инвестиционните посредници с нисък пазарен дял се надяват на позитивно развитие на българският фондов пазар през следващите една-две години, но ако това не се случи, неизбежно ще станем свидетели на по-масово връщане на лицензи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *