Сделка за БТК е вписана в Търговския регистър на Люксембург

В Търговския регистър на Люксембург е вписана сделка с 43-те процента на банкераЦветан Василевв БТК („Виваком” АД), показва проверка на националното радио.

Фирмата SHCO 79 на банкера, която държи мажоритарния дял в телекомуникационното дружество, е продадена на LIC33, която се оказва купувач на телекома. Преди сделката в БТК акционери бяха Цветан Василев – с малко над 43%, лондонското инвестиционно звено на руската ВТБ – VTB Capital, с малко над 33%, и кредиторите на компанията.

Източник от ръководството на „Виваком”, който не пожела да бъде назован, е потвърдил пред радиото информацията за сделката.

Групата LIC33

По-рано станаха известни имената на инвеститорите от групата LIC33, която обяви, че е купила мажоритарния дял във „Виваком”. Повече информация за намеренията на групата се очаква във вторник според съобщението на официалния сайт.

LIC33 е представeна като инвестиционна компания с частен капитал, която търси партньорство с развиващи се бизнеси в Европа и работи с нововъзникващи пазари и с изпаднали в затруднено положение компании. До момента обаче на сайта са представени само проектите в България.

Групата се управлява от Пиер Луврие, чийто адрес е в Париж. Луврие е белгиец с руски паспорт, чието име нашумя покрай военния завод „Дунарит”. Останалите инвеститори са Брус Бауър от Лондон, Анатоли Кайро от Киев, Бертран Кавалие – френски генерал, и още един инвеститор с френско име Жан Жакобе, за който се посочва, че е дипломиран в престижни университети в Лозана и САЩ. Всички те говорят руски, някои от тях са работили в Русия и на Балканите.

Купуват дружества в сферата на отбраната и авиацията

На сайта се съобщава, че компанията е в процес на придобиване на контролни дялове в голям телекомуникационен оператор и телекомуникационна инфраструктура, дружества в сферата на отбраната и авиацията, както и други активи в медии и агенции за недвижими имоти. Подробности не се посочват.

Сделката

В съобщението на инвеститорите отпреди няколко дни се посочва, че предишният собственик на БТК окончателно е продал активите срещу ангажимент купувачът да рефинансира всички дългове към различни банки на стойност близо 900 милиона евро. Поне до момента не е съобщено, че са продавани активи нито от мажоритарния собственик на БТК Цветан Василев, нито от другия голям акционер в компанията ВТБ.

http://www.forumnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *