Сделка няма, но преговорите между Атина и кредиторите продължават.

„Фиаското с документа“ – така медиите вече наричат инцидента от миналата нощ, който забави постигането на сделка между Гърция и кредиторите ѝ, с която Атина да избегне фалита в края на месеца. Това постави под въпрос и провеждането на свиканата в понеделник за 20 часа в Брюксел среща на върха между лидерите на страните от еврозоната (броят на „Капитал Daily“ бе редакционно приключен преди началото на срещата – бел. ред.). Четири часа преди събирането на 19-те президенти и премиери сигналите бяха противоречиви, като оптимистичният вариант беше все пак заседание да има, защото никой така и не е очаквал да има пробив.

Причината за липса на конкретно решение е опасна грешка на правителството на Алексис Ципрас в най-драматичния момент – на партньорите е бил изпратен грешен документ с най-новите предложения на гърците, като подробности за съдържанието му така и не бяха представени официално. Това е било установено няколко часа по-късно и веднага е било коригирано, но източници от срещата на финансовите министри от еврозоната говорят за силно негативна реакция и твърдения, че просто няма как да се постигне споразумение.

Така срещата на еврогрупата приключи само час след началото ѝ, като финансовият министър и бивш премиер на Финландия Александър Стуб съобщи, че: „Работата продължава. Институциите оценяват предложенията.“ Това се възприема като еднозначен сигнал, че сделка няма. Малко по-късно и еврокомисарят по въпросите на еврото Валдис Домбровскис заяви: „Предложенията на Гърция са добра стъпка, но се нуждаем от допълнителна работа с институциите. Еврогрупата ще се събере отново тази седмица.“ Въпросната среща най-вероятно ще е в сряда или четвъртък преди редовния Европейски съвет на лидерите на ЕС. Германският канцлер Ангела Меркел каза по обед, че Европа разполага с още няколко дни за намиране на решение. Лондонският в. Guardian твърди, че има идея за удължаване с 6 месеца на сегашната помощна програма и обещание за допълнителни до 18 млрд. евро на Гърция.

Най-кратката пресконференция

Очакваната с нетърпение пресконференция след срещата на Еврогрупата започна с предупреждение на председателя Йерун Дейселблум, че ще бъдат много лаконични в изявленията си. „Гърция представи нови предложения и ние приветстваме това. Но предвид краткото време, с което разполагаха институциите, те успяха да дадат само предварителна оценка“, заяви финансовият министър на Холандия.

Той потвърди, че през нощта е имало едно предложение, изпратено от Атина, последвано от коригиращо тази сутрин. „Общото впечатление е, че предложението изглежда всеобхватно, но трябва да преценим дали е достатъчно всеобхватно“, каза Дейселблум с допълнение, че е имало незначителна разлика между двата гръцки документа. По-значимите различия са между позициите на Атина и кредиторите и според източници, запознати с последните предложения и цитирани от в. Financial Times, те все още не са преодолени. Затова е нужна още една среща на Еврогрупата.

Кристин Лагард, управляващият директор на МВФ, както и Клаус Реглинг – изпълнителен директор на Европейски фонд за финансова стабилност, не присъстваха на пресконференцията. Запитан какъв е смисълът от среща на 19-те лидери на еврозоната, след като нищо не е постигнато преди това, Дейселблум дипломатично отвърна, че „лидерите винаги може да имат различна гледна точка“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *