Сделките с имоти – вече на светло

На работна среща, проведена между заместник-министъра на правосъдието Жанета Петрова, председателя на Съвета на нотариусите Димитър Танев и представители на Нотариалната камара беше решено да бъде създадена нова институция, която дапомогне за осветляването на парите по сделките с имоти.
По време на срещата стана ясно, че приоритетни за работата на нотариусите промени в действащото законодателство съвпадат с графика на Министерство на правосъдието за спешни и съществени изменения в нормативната уредба.
Двете институции обсъдиха започването на съвместна работа на двете институции по проект на Закон за депозитната и консигнационна каса, като в проекта е необходимо да бъдат привлечени и експерти на Министерство на финансите.
Подобна финансова институция има във Франция, чийто опит ще ползват българските експерти, а за страната ни това ще е уникална публична финансова институция.
По предварително определение за предмета й на дейност, в нея чрез строг финансов контрол ще постъпват всички суми по нотариални сделки, всички дължими нотариални такси и сумите, които събират съдебните изпълнители по изпълнителните дела.
Така държавата ще може да упражнява строг контрол върху движението на тези средства.
Подобно осветляване на сделките на практика е и ефективен механизъм в борбата с изпирането на пари, което най-често се осъществява чрез сделките с недвижими имоти.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *