Сдружение „Радостта на народа“ се бори срещу акциза върху домашната ракия

От: Ангелина Христозова

Сдружение „Радостта на народа“ бе учредено в пловдивското село Браниполе вчера от 22 собственици на малки дестилерии. Селото се намира на няколко километра от Пловдив в Родопската яка. В 20 тетрадки от 27 декември ще се събират подписи срещу приетия акциз върху домашната ракия. Управителният съвет е от 7 души. Сдружението е регионално, но учредителите се надяват, че то скоро ще стане национално. За председател е избран Стоил Атанасов.

“Възможно е да накараме държавниците да променят закона, заяви председателят на сдружението. През тази година това вече се случи, когато отпадна приетият текст една малка дестилария да произвежда не повече от 10 хектолитра ракия. В основата на протеста и промяната стояха сегашните учредители на сдружението. Показахме на властта, че това е смешно”, каза Стоил Атанасов. Така Правилникът за приложение на Закона за акцизите и данъчните складове бе променен.

Според нормативните промени питиетата, които производителите приготвят от плодове и грозде, се облагат с 2,20 лв. на литър за количество до 30 литра и с 4,40 лв. за количества над 30 литра. Собствениците на казани изчислиха, че така себестойността на литър скоросмъртница ще се вдигне минимум до 8 лева на литър. Подписи ще се събират по гарите и автогарите и в центъра на Пловдив, а също Асеновград, Пазарджик и Панагюрище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *