Северна Корея смята Хилари за „неинтелигентна“

Северна Корея окачестви като „неинтелигентна“ Хилари Клинтън. Днес американският държавен секретар която участва в регионален форум по сигурността в Тайланд, до голяма степен посветен на севернокорейската ядрена програма.
Говорител на севернокорейското външно министерство обвини държавния секретар на САЩ, че е „направила редица просташки забележки, които не съответстват на ранга й“. Думите и подсказват, че тя е неинтелигентна, добави той.
„Можем да смятаме г-жа Клинтън единствено за странна жена, тъй като тя обича да си служи с реторика, от която личи, че не познава елементарните изразни норми, приети в международната общност. Понякога тя прилича на ученичка, а понякога на пенсионерка, тръгнала на покупки“, отбеляза иронично говорителят.
Севернокорейските изказвания са реакция на изказване на Клинтън, която пред „Ей Би Си Нюз“ по-рано през седмицата каза, че най-добрият отговор за поведението на Пхенян би било игнорирането му, както се постъпва с деца, които шумно се опитват да привлекат вниманието ти.

Северна Корея има навика да прибягва до лични словесни нападки, които са неразделна част от агресивния й дипломатически подход, особено по време на криза. През юли 2006 г. бившият държавен секретар Кондълиза Райс бе наречена „политическа малоумница“, след като осъди пробното изстрелване на седем севернокорейски ракети. През ноември 2003 г. пък агенция КЦТА си позволи да квалифицира тогавашния министър на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд като „касапин, по-страшен от Хитлер“ и „фашистки тиранин“.

Ройтерс, Франс прес
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *