Северозападна България влязла като най-бедния район в ЕС

През 2006 година брутният вътрешен продукт на глава от неселението, изчислен по стандартите за покупателна способност варира в различните райони на Съюза от 25 на сто от средното за Общността до 336 процента от средната стойност, показват данни на статистическата служба на ЕС Евростат, публикувани на 19 февруари тази година. За нуждите на проучването територията на Съюза е разделена на 271 териториални единици.

Най-богатите райони според проучването са вътрешен Лондон, чийто жители се радват на БВП на глава от населението с 336 на сто от средното за ЕС. На второ място е Велико херцогство Люксембург, където БВП на глава от населението е с 267 процента от средното за ЕС, а в Брюксел показателят е бил 233 на сто от средното за Общността.

20-те най-бедни района в ЕС според проучването са разположени в България, Румъния, Унгария и Полша. Най-бедните райони в Общността са Североизточен в Румъния и Северозападен в България, като и в двата района БВП на глава от населението е 25 процента от средното за ЕС. Следват районите Северен централен и Южен централен в България, където показателят е съответно 27процента и 28 на сто от средното за ЕС. За нуждите на статистиката територията на страната ни е разделена на шест териториални единици (района) – Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югоизточен, Югозападен и Южен централен райони.

DarikNews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *