„Сега“: България по-лесна за банкови кредити от Италия и Франция

Покриваме 98% от щетите с „Гражданска отговорност“, информира „Стандарт“

21.08.2006

България по-лесна за банкови кредити от Италия и Франция, отбелязва „Сега“.

България е на сравнително челно място в световната класация по достъпност на банковите кредити за бизнеса. Страната ни е на 46-о място сред 155 държави, изследвани от Международната финансова корпорация на Световната банка. На първо място в класацията е Великобритания.

Пред нас са също Германия, Ирландия, Испания, Австрия, Литва, Латвия, Словакия, Чехия, но също и държави като Босна и Херцеговина и Албания.

Много по-трудно, отколкото в България получават кредит за бизнеса си в Италия, Франция, Португалия, Словения, Гърция, Румъния, Турция, Сърбия и Македония. Класацията изследва процедурите за отпускане на кредити, законодателството и достъпа на банките до данни за клиента.

Магистрала „Черно море“ се предлага в три варианта, информира изданието.

Три варианта за изграждането на бъдещата автомагистрала „Черно море“, която ще свързва Бургас и Варна, са вече готови, огласи община Бургас през уикенда.

Инвестиционното предложение е изпратено до общината с писмо от председателя на Изпълнителна агенция „Пътища“ Веселин Георгиев. Тази магистрала ще е част от трансевропейски коридор №8, който чрез магистрала „Тракия“ свързва албанския адриатически град Дуръс, македонската столица Скопие и двата наши черноморски града Бургас и Варна.

Над 200 външнотърговски фирми без регистрация по ДДС, констатира „Сега“.

Над 200 външнотърговски фирми, чийто годишен оборот надхвърля 150 000 лв. или пък извършват внос от ЕС за 75 000 лв., работят без регистрация по ДДС, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).

Това са праговете, определени от НСИ, над които фирмите трябва да отчитат вноса и износа по новата система ИНТРАСТАТ след 1 януари 2007 г. Според действащото в момента законодателство на регистрация по ДДС подлежат всички фирми с годишен оборот над 50 000 лв.

RWE ще инвестира 800 млн. евро в нова централа в „Марица-изток“, информира „Дневник“.

Германската енергийна и ютилити компания RWE e готова да изгради нова 600-мегаватова мощност на въглища в комплекса „Марица-изток“ и да инвестира в строителството й 700 – 800 млн. евро.

Това съобщи членът на управителния съвет на компанията Матиас Хартунг в Раднево. Инвеститорът вече е направил предложението си до българското правителство.

Представихме доста обстоятелствена оферта, която ще донесе по-голяма сигурност на производството на ток от въглища в региона. Имаме готовност да инвестираме както в новата мощност, така и в мини „Марица-изток“, каза той.

Удължен е срокът за офертите за строежа на Дунав мост II, пише вестникът.

Кандидатите за проектирането и строителството на втори Дунав мост при Видин-Калафат ще имат почти четири седмици повече за подготовка на офертите си.

Транспортното министерство определи нов краен срок за предложенията – 29 септември, съобщи пресдирекцията на ведомството. Оттам обясниха, че Европейската комисия е одобрила удължаването на срока, за да могат участниците във финалния търг да се подготвят по-добре. Досегашният срок беше 4 септември.

Целта не оправдава средствата, смята ежедневникът и коментира, че

идеята за въвеждане на задължителни застраховки против природни бедствия цели да постигне положителен ефект, само че с принудителни средства.

Факт е, че застрахованото имущество в България е много малко и че все още не е развита онази култура, която кара средния европеец да дава пари за своята сигурност и за тази на имота си.

Факт е обаче и това, че наводненията, които сполетяха населението миналата година, се случиха и с голямото съдействие на държавни и общински органи.

Тоест бедствията можеше поне частично да бъдат избегнати, ако речните корита не бяха затлачени с боклуци и дървета, а изкуствените водоеми не се изпускаха безконтролно и тихомълком. Затова, когато тези наводнения се сочат като аргумент за налагане на задължителни застраховки, той някак си олеква.

Пощенска и ОББ вече имат по-висок рейтинг от държавата ни, отбелязва още „Дневник“.

Пощенска банка и Обединена българска банка (ОББ) вече имат по-висок кредитен рейтинг от този на държавата. Това стана възможно, след като международната рейтингова агенция „Фич“ (Fitch) повиши оценките за кредитоспособността им в края на миналата седмица.

Двете банки получиха ‘BBB+’ за дългосрочните си задължения и ‘F2’ по краткосрочните вместо съответно с ‘BBB’ и ‘F3’, както беше преди. За сравнение – инвестиционният рейтинг на България, който „Фич“ потвърди, е ‘BBB’ по дългосрочните задължения и ‘F3’ по краткосрочните.

Покриваме 98% от щетите с „Гражданска отговорност“, информира „Стандарт“.

Задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ покрива 98% от щетите у нас. Това заяви зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн.

Покритието на полицата се изчислява между броя на застрахованите и броя на регистрираните коли в страната. Така пререгистрацията на автомобилите е довела до увеличение на броя на застрахованите коли с половин милион от средата на м. г. досега, каза Агайн.

Чрез новите табели на бял свят са излезли несъществуващи или спрени от движение коли, които преди това са били в базата данни на МВР.

Пращат призовки за укрити доходи, четем още в изданието.

Данъчните ще привикват за справка гражданите, в чиито декларации са открити грешки или опит за укриване на доходи за 2005 г.

От септември започва засичане на обявените в декларациите доходи със справките за изплатени заплати, които подават работодателите. Тази година за първи път ще се засичат и декларациите на родителите, за да се провери дали и двамата не са ползвали облекченията за деца.

Право на облекчението има само единият родител. Заради семейното облагане до средата на април бяха подадени рекорден брой декларации – близо 1 млн. Само за София те бяха над 220 хил., или с 50 хил. повече от миналата година.

Влагат 4 млн. евро за инвестиции на биодизел, пише вестникът.

Маслодобивната фабрика „Клас олио“ инвестира 4 млн. евро в добричкото с. Карапелит. Там ще се произвежда биодизел, съобщи собственикът на дружеството Кенан Йълмаз.

Новият цех ще прави по 100 т гориво за денонощие. Фабриката добива биозидел от рапица, соя и слънчоглед. Горивото ще се продава по 1,45 лв. за литър.

Фабриката е сключила договори за доставка с няколко вериги бензиностанции, както и за автобусни фирми и земеделски производители в страната. Водят се преговори за износ в Германия, Австрия и Словения, допълни Йълмаз.

econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *