Сега вече корупцията може да тласне България към Русия вместо към ЕС

България може да се отдалечи от ЕС и да се приближи към сферата на влияние на Русия, освен ако правителството й не води сериозна борба с престъпността и корупцията, се казва в доклада на Международния консултативен съвет.

Докладът е изготвен по поръчка на българското правителство преди парламентарните избори на 5 юли. България е традиционно разкъсвана между влиянието на Москва и това на Западна Европа. Тя поддържа силни отношения с Русия, особено в енергетиката, се казва в документа.

Затрудненията между ЕС и България, както и Румъния, ще бъдат изложени в очаквания в сряда доклад на ЕК. Двете държави са единствените членки на ЕС, за които се изготвят доклади, целящи да ги подтикнат да продължават с реформите.

Международният консултативен съвет бе създаден през ноември миналата година. Той е ръководен от бившия френски премиер Доминик дьо Вилпен. В него участва още бивш министър, бивш еврокомисар, член на Европейската сметна палата, ректор и юридически съветник. Целта на Съвета е да подпомага България в оползотворяването на възможностите, предоставени от членството в Европейския съюз и прилагането на най-добрите европейски практики.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *