Седем данъчни изхвърчаха заради 1,2 млн. ДДС

Съмнителна фирма пробва да източи хазната чрез сделка с резистори

Вътрешен човек пратил сигнал в прокуратурата срещу колегите си

Седем данъчни служители от София бяха уволнени заради опит за измама с 1,2 млн. лв. ДДС. Един от тях е висш служител на Националната агенция за приходи – Александър Свраков е шеф на дирекцията „Обжалване и управление на изпълнението“ в София. Освен Свраков, вчера бяха уволнени и служителите от целия екип, който е подготвял становището за възстановяване на парите. Това са началникът на „Обслужване“ Митко Балкански, юрисконсултът Томислава Георгиева, както и служителите Данко Георгиев, Мая Ангелова, Людмила Христова и Десислава Гъндева.

Директорката на Националната агенция по приходите Мария Мургина започна производства за дисциплинарно уволнение на 7 данъчни служители

фото „стандарт“Всичко започва с анонимен сигнал до прокуратурата. „Убедена съм, че той е изпратен от наш служител“, коментира изпълнителният директор на Националната агенция за приходи Мария Мургина.

Целият ДДС от 1,2 млн. лв. е само от една фактура за продажба на резистори. В сделката участва ЕТ „Силвестър-МК-Красимир Стефанов“. Фирмата се е местила от офис в офис, разказа Мария Мургина. Освен това е имало сигнали от полицията и прокуратурата. Това е типично за рискова фирма, а колегите не са изследвали подробно сделката, преди да одобрят връщането на ДДС, смята Мургина.

Самата история на връщането на 1,2 млн. лв. ДДС е доста дълга. Фирмата иска възстановяване на средствата, но Националната агенция за приходите й отказва. Фирмата обжалва и в резултат Върховният административен съд решава, че парите трябва да се възстановят. Но преди ДДС-то да се върне, данъчните правят втора ревизия на фирмата. Откриват още по-големи данъчни задължения в размер на 4 млн. лв. Тъй като има съдебно решение за връщане на 1,2 млн. лв., инспекторите решават, че сумата трябва да бъде приспадната от новите данъчни задължения. Но това отново не удовлетворява ЕТ „Силвестър-МК-Красимир Стефанов“. Собственикът се оплаква в дирекцията „Обжалване и управление на изпълнението“. И тогава изненадващо Александър Свраков подписва становище за реално възстановяване на парите.

За това не е имало достатъчно основание, коментира Мургина. Оказва се, че първо се прихващат пари от едно задължение, а после се прави опит за реалното им теглене от хазната. В случая се намесва и Агенцията за финансово разузнаване. В резултат министърът на финансите Пламен Орешарски налага запор върху банковата сметка на ЕТ „Силвестър-МК-Красимир Стефанов“. Така парите остават блокирани, без да може да се изтеглят от хазната.

„Лично познавах Александър Свраков от много години. Той е много добър професионалист и администратор. Но ще бъда безкомпромисна към нарушения, които уронват авторитета на приходната администрация. Още по-категорична съм, когато става въпрос за нарушения на хора на ръководни позиции“, коментира Мургина.

След като парите са блокирани, е назначена пълна ревизия на трите фирми, които участват в сделката с резистори.

Екип на „Стандарт“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *