Седем държави от ЕС купуват по-евтин руски газ от България

Седем държави от ЕС купуват по-евтин руски газ от България .Плаща ли България повече за руски газ в сравнение с другите държави от ЕС, или определените в дългосрочния договор с „Газпром“ тарифи са достатъчно добри? Този стар въпрос получи нов отговор в последния доклад на Европейската комисия за газовия пазар.

Резултат с изображение за руски газ

От данните за второто тримесечие на годината е видно, че седем държави от ЕС купуват по-евтино руски газ от България. Тук става дума за доставните цени на руския газ до границата на съответната държава, без да се включват налози и такси за достъп, пренос и съхранение.

Част от държавите получават по-добри цени вероятно заради огромния си пазар – Германия и Италия например, но други като Румъния очевидно са в позиция да преговарят заради алтернативите, с които разполагат.

Какво показват данните на ЕК

Цените на руския газ са по-добри от българските в Латвия, Литва, Германия, Гърция, Румъния, Италия и Унгария (виж графиката). Повече от нас пък плащат само в Словакия, Чехия, Словения и Естония. Впечатление прави, че по-добрите тарифи са постигнати от държави, които имат достъп и до други източници на газ (предимно LNG) като Италия, Гърция и Литва, природният газ се търгува в т.нар. хъбове (Германия, Унгария) или имат собствен добив (Румъния).

В тези случаи конкуренцията очевидно оказва влияние, докато почти 10 години след първата газова криза и спирането на доставките България все още е изцяло зависима от руския внос. Първият реален достъп до друг източник ще стане едва когато се построи газовата връзка с Гърция – някъде към 2021 г. Така към момента единствената опция за по-добри цени са преговорите с „Газпром“, но не е изключено при тях да се постигне точно обратният ефект – по-високи цени.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *