Седмицата приключи с пореден спад на щатските борсови индекси

След разочароващите сряда и четвъртък, и последният работен ден на щатските борси отново поднесе на търговците предимно тревожни новини и понижение на бенчмарк индексите. Този път лошите вести дойдоха от компютърния бранш, а компонентата на S&P 500, следяща представянето на технологичните компании, „падна“ с 1.8%. От общо 74 позиции, включени в нея, 70 регистрираха понижение.
Европа продължи да е източник на притеснения, но този път не Гърция, а Италия се оказа в центъра на прожекторите. Рейтинговата агенция Moody’s Investors Service заяви, че може да снижи оценката си за 13 италиански заемодателя, които биха били уязвими в случай на понижение на рейтинга на правителството. Показателят KBW Bank Index, включващ 24 трезора, се понижи с едно на сто. Акциите от най-голямата щатска банка по размер на активите, Bank of America, поевтиняха с 1.8% до 10.52 долара, а конкурентът им JP Morgan загуби 1.5% от стойността си и затвори на 39.49 долара.
На този фон обещанието на европейските лидери да подкрепят Гърция след приемането на строги мерки за излизане от кризата и по-добрите от очакваното данни за продажбите на стоки с голяма трайност в САЩ не успяха да разведрят мрачното настроение. Според статистика на Министерство на търговията, продажбите на потребителски стоки, като домакински уреди и автомобили, са се покачили с 1.9%, надвишавайки очакванията на анализаторите от 1.5%. Търсенето на невоенно корпоративно оборудване също се оказа по-силно от прогнозите, след ревизиране на данните за април. Въпреки това, S&P 500 загуби 1.2% от стойността си до 1 268.45 в петък, а Dow Jones Industrial Average се сви със 115.42 пункта, или едно на сто, до 11 934.58. Търговията бе оживена – повече от 10.1 милиарда акции смениха притежателя си на американските борси, рекорд, който не е постиган от март насам. Най-голямото разочарование за деня бе поднесено от компютърния бранш.
Иконата в областта на софтуера за обработка на бази данни Oracle отчете разочароващи данни за продажбите на хардуер и в отговор на това позицията отбеляза спад от 4.1% до 31.14 долара. Главният изпълнителен директор на компанията Лари Елисън закупи миналата година Sun Microsystems Inc. в опит да спечели от засиленото търсене на сървъри за обработка на данни. Този ход обаче поне засега не изглежда да се отразява положително върху отчетните документи. Слабото представяне в областта на хардуера засенчи постиженията в областта, в която Oracle наистина са спец – софтуерът. Скептицизмът на инвеститорите се запази, въпреки по-добрите от очакваното данни за печалбите от продажби на нови софтуерни лицензи.
Сериозният застой в пазара на DRAM памет пък доведе до поевтиняване на акциите на Micron Technology с 14 на сто до 7.21 долара. Цената на тези чипове се понижи вследствие на отслабеното търсене на потребителска компютърна техника. Намаляват поръчките и за DRAM паметта, използвана в не чак толкова скъпите мобилни телефони.
 

Финанси
 

 
 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *