Седмицата ще се запомни с поредния рекорд в цената на златото

Даже още по-голям е спадът в широкия S&P500, в размер на 2.1%. А Nasdaq за седмицата се смъква с 2.5%.
В момента на щатския капиталов пазар действат две противоположни тенденции и от резултатите се вижда коя надделява. От една страна, корпоративният секотр отново показва силни печалби, като тримесечните данни на Google, Citigroup и J.P. Morgan Chase надхвърлиха пазарните очаквания.
От друга страна, няма признаци за решение на политическия спор около вдигане на тавана за щатския дълг и пазарът остава на нокти дали упоритостта на републиканци и демократи няма в крайна сметка да доведе до фалит най-голямата световна икономика.
Добавят се и противоречиви данни, като най-ниско потребителско доверие от пролетта на 2009 г. насам. Международните новини не са радващи, като европейските стрес тестове тегнеха като камък цяла седмица на пазара, а резултатите от тях не убедиха никого, че няма проблеми. Европейските неволи стигнаха такъв магнитуд, че при опасенията за държавен фалит, американските ДЦК отново поскъпват, до 2.91% доходност по 10 – годишните бонове.
Седмицата ще се запомни с поредния рекорд в цената на златото. За седмицата благородният метал поскъпна с 3.2%, или 108 долара на тройунция. Новият рекорд е 1594.90 долара за тройунция и очевидно той се дължи на опасения за дългова криза и в САЩ. Но цената има още пространство за възход – според изчисленията на Capital Economics, през 1980 г. златото достигна цена от 2400 долара, разбира се преизчислено в днешни долари.
Доларът се смъкна още 0.11% надолу в доларовия индекс, като показателят за стойността на щатската валута в кошница от шест основни валути, показва в края на седмицата 75.126 пункта. Еврото завърши със силен финал на 1.4157 долара, паундът се смъкна до 1.6137 долара, а с японската йена е сключено примирие на 79.125 йени за долар.
Канадският долар се покачи на двумесечен връх, като инвеститорите разглеждат лууни като безопасна алтернатива, още повече щом цените на суровините се покачват. Силен е ръстът и за швейцарския франк, докато австралийският долар се свлича, заради изненадваща икономическа прогноза, че централната банка в скоро време може да понижи лихвите в страната, за да помогне на икономическото възстановяване. AUD/USD 1.0653; USD/CHF 0.8152; USD/CAD 0.9532.
На суровинните пазари петролът снощи се изстреля с 1.6% нагоре до 97.24 долара за барел WTI. Брентът се търгува на 117.26 долара. Това поскъпване вероятно се дължи не толкова на фундаментални фактори, колкото на търсенето на петрол като сигурен актив в условията на финансов безпорядък, което до известна степен потвърждава прякора „черното злато“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *