Седмичен обзор на форекс пазара

EURUSD

През април европейската валута продължи понижението си и достигна няколкомесечно дъно. През изминалата седмица евро/долар продължи снижението и тества равнището 1.3100, но развитие на спада не й се отдаде. На седмичната графика двойката остава в низходящ тренд и под натиск, докато еврото се намира под 1.3550. На дневния таймфрейм двойката достигна целта на възходящата корекция, след което рязко се понижи, като натиска върху еврото остава силен. Макар да отвори по-високо днес, еврото спадна по време на азиатската сесия въпреки 146 млрд. долара (110 млрд. евро) договорени във вид на пакет от спасителни мерки за Гърция за предотвратяване на най-тежката криза за цялата 11-годишна история на единната валута. Укрепване над 1.3330 ще сигнализира в полза на възстановяването на европейската валута. Пробив под 1.3190 ще даде сигнали за продължаване на низходящата тенденция.

GBPUSD

През април паунда направи корекция, след сформирането на „дожи” през март. През изминалата седмица английската валута се понижи, но закриване на седмицата над 1.5450 отново не се получи. На седмичната графика двойката сформира „двоен връх”, което предполага дълбок спад за паунда през годината. Низходящата тенденция остава в сила, докато двойката се задържа под 1.5450. На дневната графика английската валута не успя да преодолее съпротивата и рязко спадна, като има риск за продължаване на спада. Пробив под нивото 1.5250 ще индикира ново понижение на паунда. Докато укрепване над 1.5350 може да предизвика възстановяване на английската валута.

USDJPY

Предходния месец двойката консолидира след резкия ръст, риска от продължение на покачването се запазва. През изминалата седмица долар/йена направи консолидация, тъй като развитието на възходящото движение не се получи. На седмичния таймфрейм възходящия натиск по двойката се запазва докато се намира над 92.50. На дневната графика долар/йена засега не може да преодолее съпротивата и консолидира. Двойката завърши низходящия тренд, обаче да се говори за устойчив възходящ тренд засега няма доказателства. Докато се задържа под 94.50, японската йена е по-склонна към консолидация. Пробив под подкрепата 92.50 ще сигнализира в полза на понижението. Покачване над 94.30 може да провокира ръст за двойката.

*Мнението, изразено в този материал не представлява препоръки или съвет за покупка или продажба. Изразените прогнози покриват очакванията на автора на материала и могат да не се сбъднат.

Анализът е на ФК „Популярна каса 95“ АД

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *