Сезират прокуратурата за обществена поръчка за доставка на софтуер

Фондация „Отворени проекти“ ще сезира прокуратурата по обществената поръчка, обявена от Николай Василев за доставката на софтуерни продукти на „Майкрософт“. Това обявиха от фондацията и Гражданска инициатива „Справедливост“.

Обществената поръчка, заради която фондацията смята да даде министъра на държавната администрация на прокуратурата, е за избор на изпълнител на рамково споразумение за доставка на лицензиран софтуер на „Майкрософт“. Мотивът е, че не е редно името на компанията да се споменава още при обявяването на обществената поръчка. Така са накърнени интереси за сума от порядъка поне на 18 милиона долара.

Атанас Марков от фондацията заяви, че по този начин държавната администрация принуждава всички граждани да станат клиенти на „Майкрософт“, защото за да се изпълнят законови задължения за подаване на справки и декларации по електронен път, е необходимо хората да разполагат с продукти на тази компания.

От фондацията настояват процедурата да бъде спряна и смятат да подадат жалба и в Комисията за защита на конкуренцията, както и да уведомят за случая еврокомисаря по защита на потребителите Меглена Кунева. Освен това фондацията ще настоява по случая да се произнесе и Агенцията за държавна финансова инспекция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *