Секторът на услугите в Еврозоната с най-висок ръст от две години

Секторът на услугите в Еврозоната е нараснал с най-бързия си темп за две години през този месец. Данните за ноември показват подобрение с 0,8 на сто спрямо октомври. Те са събрани от проучване на 2000 компании в Европа, работещи в сферата на услугите, които варират от банки до кафенета и ресторанти.
Тези цифри подсказват общо възстановяване на европейската икономика през четвъртото тримесечие на 2009 година.
Има и добра новина за производството на двете най-големи икономики в Европа. Повишаването на производството спомогна за растеж на Германия в този сектор за втори пореден месец. Във Франция производството също продължава да расте.
Въпреки това, не всички новини са добри. От министерството на финансите на Германия заявиха, че се очаква БВП да забави своя темп на растеж през последното тримесечие на годината.
Михаел Хютер, директор на Института за немска икономика предупреди: „Винаги съществува потенциална опасност за икономиката. Плановете за възстановяване са добър отговор на кризата, но ние все още не сме в състояние да кажем дали те могат да създадат стабилен растеж. Това са рисковете за 2010 г.”
Преработващата промишленост играе значителна роля в немската икономика, която все още е най-големият износител в света. Ръстът на производството също е част от продължаващото възстановяване на частния сектор във Франция.

Финанси

Euronews

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *