Сенатът гласува спасителния план днес

В опитите си за възкресяване на най-мащабния финансов план в историята на САЩ лидерите на горната камара на Конгреса (Сената) решиха да го подложат на гласуване късно тази вечер (01.10.08), предаде AP. Това, обаче, ще стане със сериозни поправки в документа, които предвиждат по-големи данъчни облекчения, с помощта на които да се убедят републиканците в Камарата на представителите да подкрепят проекта.
Целта на Сената е да осигури поне още 12 гласа в Камарата на представителите, коментират анализаторите. Сигурно е, че гамбитът ще предизвика недоволството на някои демократи в долната камара, оспорващи данъчните облекчения, които не са подкрепени от известно орязване на потреблението. Според лидерите на Сената, обаче, тази стратегия ще спечели повече гласове в Камарата на представителите, отколкото ще загуби.
Съгласно законопроекта на Сената на федерално ниво ще се гарантират депозити в размер на 250 хил. долара, а не на 100 хил., както обявиха кандидатите за президент на САЩ Барак Обама и Джон Маккейн само няколко часа по-рано. Това даде нова надежда на Уолстрийт и индустриалният индекс Dow Jones скочи с 485 пункта само ден след най-големия си спад за всички времена от 778 пункта.
econ.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *