Сенатът на САЩ не прие законопроект за замяна на „Обамакеър“

Републиканците в Сената на САЩ не успяха да постигнат пълна или частична замяна на Закона за достъпни здравни грижи („Обамакеър“), след като при гласуването на съответния си законопроект не събраха необходимите 60 гласа.

Сенаторите отхвърлиха законопроекта с 43 гласа „за“ срещу 57 „против“. Девет републиканци гласуваха срещу него. Обхватът на несъгласните беше доста широк – от умерената Сюзън Колинс от Мейн до консерватори като Ранд Пол от Кентъки, който беше съперник на Тръмп за президентската номинация на републиканците.

Законопроектът предвижда да се направят сериозни съкращения в медицинската програма за бедни „Медикейд“, както и да се намалят заложените в Обамакеър субсидии за хора с ниски доходи, за да могат да си покрият разходите по здравните застраховки.

Това беше първото от многото очаквани гласувания през тази седмица, чиято цел ще бъде пълна или частична замяна на Обамакеър.

По-рано с малка разлика Сенатът гласува да започнат формални дискусии по законопроекта за пълна или частична замяна на „Обамакеър“.

Сега републиканците ще се сблъскат с допълнителни трудности, за да изпълнят предизборното си обещание за падане на сега действащия закон, който дава възможност на още 20 милиона американци да получат здравна осигуровка, информира  econ.bg.

Проучванията показват, че сега „Обамакеър“ е по-популярен сред американците, отколкото републиканските му алтернативи.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *