Сенатът одобри спасителния план на Буш за икономиката

Сенатът на САЩ одобри предложения от правителството пакет от екстрени мерки за преодоляване на финансовата криза в страната, съобщиха световните агенции. Законопроектът беше одобрен със 74 гласа срещу 25. Сред гласувалите бяха кандидат-президентите Барак Обама и Джон Маккейн, както и кандидатът за вицепрезидент на демократите Джоузеф Байдън.

Текстът предвижда държавата да задели 700 милиарда долара за изкупуване на изгубили ликвидност инвестиционни облигации и по този начин да стабилизира финансовата система. Сумата ще бъде предоставена на три части: начална сума от 250 милиарда долара, допълнителни 100 милиарда долара, след като президентът установи, че извънредната ситуация продължава, и 350 милиарда долара през май 2009 г.
Предвижда се също създаване на надзорен орган за използването на средствата. Въведени са също ограничения върху изплащането на премии на шефовете на частни банки и компании, които ще получат държавна помощ по програмата.

Сенаторите и от двете партии одобриха законопроекта, след като гласуваха преди това поправки към него. Прието бе увеличаване на държавните гаранции за банковите депозити от 100 хиляди на 250 хиляди долара. Законодателите въведоха също допълнителни данъчни отстъпки за бизнеса, енергийния сектор и средната класа на обща стойност 110 милиарда долара.

Утре текстът ще бъде гласуван отново от Камарата на представителите, която вече го отхвърли в понеделник, причинявайки сътресение на финансовите пазари.
Уолстрийт реагира предпазливо на одобрението от американския Сенат на спасителния план за финансовия сектор, съобщи Асошиейтед прес. Борсовите индекси, които дават индикации как ще върви търговията, след като пазарите отворят, леко се снижиха след гласуването.

Инвеститорите може да са възприели подход на изчакване, докато Камарата на представителите гласува утре за плана, посочва АП. Предпазливостта може да се дължи също на факта, че приемането на плана няма незабавно да отстрани проблемите от финансовата система, включително от стагниращите кредитни пазари, на които също не настъпи видима промяна след решението на Сената.
Голяма застрахователна компания в САЩ е на път да фалира, заяви председателят на демократите в американския Сенат Хари Райд, цитирайки свой колега, предаде Франс прес. „Днес един колега говореше за предстоящ фалит на голяма застрахователна компания, чието име е известно в цял свят“, каза Райд на заседание на Сената. Той даде този пример, за да подчертае, че сенаторите нямат друг избор, освен да подкрепят спасителния план.
Франс прес посочва, че на Уолстрийт не са чували слухове за евентуален фалит на някой от големите застрахователи. Преди две седмици Управлението за федерален резерв отпусна спешен заем от 85 млрд. долара в замяна на дял от 80 процента в Ей Ай Джи, най-голямата застрахователна група в света, за да избегне фалит. В изказването си сенатор Райд подчерта, че планът не е план за спасяване на Уолстрийт, а план за спасяване на страната.
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *