Сериозен икономически спад от 6,1% в САЩ през първото тримесечие

Брутният вътрешен продукт на САЩ се понижи рязко за второ поредно тримесечие и изненада неприятно пазарите. Икономиката на САЩ се е свила с 6,1% през първото тримесечие на годината, в сравнение с последното тримесечие на 2008 г.
Понижението на БВП се оказа много над средните прогнози на икономисти за спад от 4,8% на тримесечна база. Добавената стойност на всички произведени в страната стоки и услуги намалява с повече от 4% в рамките на две последователни тримесечия за първи път от 1947 г. досега, сочат предварителните данни на Бюрото за икономически анализи.
През последното тримесечие на 2008 г. показателят отчете подобен силен спад от 6,3%, след като се понижи с 0,5% през третото тримесечие.
Основната причина за свиването на БВП се крие в спада на бизнес инвестициите, износа и правителствените разходи. Той е частично компенсиран от увеличаването на потребителските разходи на домакинствата за трайни и нетрайни стоки, по-ниското потребление на чуждестранни стоки и услуги, и увеличаването на износа.
Икономическата криза намери най-силно отражение именно в частния сектор, където фирмите бяха принудени да отлагат своите инвестиции и да съкращават служители, за да спестяват разходи. Намаляването на стоковите запаси също допринася за силното понижение на БВП. Много компании прибегнаха до съкращаване на производството, за да се адаптират към по-слабото потребление, в резултат на което голяма част от техните складови запаси бяха изчерпани.
Бизнес инвестициите са намалели с рекордните 37,9% през разглежданото тримесечие, а разходите на правителството – с 3,9%.
Потребителските разходи, които съставят над две трети от брутния вътрешен продукт на страната, са се увеличили с 2,2%, след като намаляха с 4% през предишните две тримесечия.
Износът е регистрирал понижение от 30%, а вноса отчита 34-процентен спад, което показва колко силно е пострадала международната търговия през разглежданото тримесечие.
Дефлаторът на БВП се повиши до 2,9%, в сравнение с 0,5% за предходното тримесечие и очаквана стойност от 1,8%.
В абсолютно изражение годишната стойност на брутния вътрешен продукт за първото тримесечие намалява с 3,5% до 14,01 трлн. долара. През последните четири тримесечия икономиката на страната се е свила с общо 2,6% на годишна база.
Половин час след публикуването на данните щатската валута загуби 0,1% спрямо еврото и към 16:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3249 долара, в сравнение с 1,3262 преди това.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *