Силен инвеститорски интерес към българския държавен дълг

Министерството на финансите успешно продаде държавни облигации за 35 млн. лв. днес, като постигнатата среднопретеглена годишна доходност е 2,35%. Облигациите са с матуритет от 1 година, като това е вторият аукцион за такава емисия държавни ценни книжа за тази година.
Търсенето беше изненадващо голямо и надхвърли базовите индикатори на предишното предлагане на този тип ДЦК, като търсената от инвеститорите доходност за емисията е с 45 базисни точки по-ниска, в сравнение с предходния аукцион.
Спрямо аналогичните германски съкровищни бонове, постигнатият спред от 1.68 % е най-ниският за текущата година.
На проведения вчера аукцион беше отчетен много висок инвеститорски интерес от страна на всички първични дилъри на държавни ценни книжа, както и от банки непървични дилъри.
Общият номинал на заявените поръчки достигна близо 156 млн. лв., а търсенето превиши предлаганото количество близо 5 пъти. Постигнатият коефициент на покритие от 4,46 е по-висок спрямо предходната емисия краткосрочни ДЦК.
Като основен фактор за повишения интерес към пазара на ДЦК, като цяло, може да се открои високата ликвидност в целия финансов сектор. Паралелно с това положителните индикатори кореспондират с възприемането на ДЦК по вътрешния дълг като инвестиционно направление с атрактивно съотношение доходност/риск.

tmp = Get_Cookie(„article_fontsize“);
if(tmp != null && tmp > 9) {
document.getElementById(„contenttext“).style.fontSize = tmp + „px“;
document.getElementById(„contenttext“).style.lineHeight = (parseInt(tmp) + 4) + „px“;
}

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *