Силен край на седмицата за БФБ

Последният работен ден за тази седмица донесе доста силен скок за родния капиталов пазар, след като вчера започна изплащането на гарантираните депозити от Корпоративна търговска банка, което много инвеститори очакваха да доведе до нови инвестиции на Българска фондова борса. Три от четирите основни измерители се покачиха със стойности между 2% и 2.4%, като индекса на сините чипове SOFIX достигна ниво от 535.48 пункта. Общият оборот на регулирания пазар достигна 1.1 млн. лева, като повечето от търгуваните дружества бяха оцветени в зелено.

Сред водещите позиции днес очаквано бяха най-ликвидните емисии на родната борса. По сериозни ръстове от около 4% отчитат книжата на Химимпорт, Централна кооперативна банка, Зърнени храни и Албена, а около 3% към пазарната си оценка добавят Монбат АД, Трейс груп холд АД, Стара планина Холд и акциите на борсовия оператор. Към печелившите днес се присъединяват още и Спиди, Първа инвестиционна банка, Еврохолд България и привилегированите акции на Химимпорт, които увеличават стойността си с по около 2%. На пазара на компенсаторни инструменти за втори пореден ден нямаме сключени сделки.

Световните капиталови пазари също отчитат доста силно представяне днес. Европейските акции бързо се възстановиха от вчерашния си спад и ще запишат четвърто поредно седмично повишение. В същото време зад океана силните данни за заетостта в САЩ помогнаха на борсовите пазари също да стартират с повишения.

Последният месец за тази година има необходимите предпоставки за известно повишаване на основните пазарни показатели у нас. Стабилизирането на обстановката в страната и връщането на доверието на местните и чуждите инвеститори в българската икономиката ще бъде от ключово значение за повишаване на ликвидността на родния пазар, а оттам и на цените на активите. Изплащането на гарантираните депозити от Корпоративна търговска банка, което започна миналата седмица, също може да влее свежи пари на Българска фондова борса, която си остава високодоходна инвестиционна алтернатива, като се имат в предвид ниските лихвени проценти.

Световните капиталови пазари се насочват към края на годината с умерен оптимизъм. Вижданията за икономическия растеж на повечето инвеститори и анализатори остават предимно позитивни, като най-притеснително изглежда възстановяването на европейските икономики. Подобряването на икономическите показатели и стабилността в геополитически план ще са необходими за задържане на върховете достигнати на най-големите пазари в последно време.

В края на тази седмица Япония ще проведе предсрочни парламентарни избори, свикани от премиера Шиндзо Абе, който търси подкрепа за провежданата от него политика, след като икономиката на страната се свива през последните две тримесечия, поради увеличаването на данъците в страната. В хода на тази седмица Националният статистически институт ще публикува данни относно вътрешнообщностната търговия и търговията с трети страни съответно за септември и октомври, както и статистика за местата за настаняване и продажбите в промишлеността, строителството и търговията за месец октомври. Ще получим още и данни за използването на информационни и комуникационни технологии от домакинствата и в предприятията през 2014 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *