Силен отлив на капитали от фондовете, инвестиращи на развиващите се пазари

Фондовете, инвестиращи на развиващите се пазари, са загубили 5 млрд. долара от общите си активи през изминалата седмица в резултат на масирано изтегляне на средства от тях. Това е и най-голямото им понижение от близо две години насам.

Причина за масираното изтегляне на средства от фондовете, инвестиращи на развиващите се пазари, са очакванията за по-нататъшно повишение на лихвите в САЩ и Европа, което се очаква да повлияе негативно върху инвестициите.

През последните 10 последователни сесии акциите на въпросните фондове са регистрирали понижение в цените си, което е и най-продължителната им губеща сесия от осем години насам.

Анализатори коментират, че оттук нататък инвеститорите ще изчакат да видят политиката на основните икономически региони относно лихвите и как по-високите лихви ще се отразят върху борсите на развиващите се пазари, преди отново да инвестират в такива фондове.

На 8 май индексът на инвестиционната банка Morgan Stanley – Capital International Emerging Markets Index регистрира исторически рекорд. От тогава до момента индикаторът се е понижил с 8.7%, което е довело до значителен отлив на капитали от тези пазари.

В същото време понижението на основните индекси е довело до загуби на фондовете на развиващите се пазари в размер на допълнителни 65.4 млрд. долара само за последната една седмица.

Най-голям отлив на капитали се наблюдава при така наречените BRICs фондове, инвестиращи в Бразилия, Русия, Индия и Китай, които бяха и сред най-привлекателните в началото на годината.

Международните фондове, инвестиращи в тези страни поотделно, са наблюдавали отлив на капитал в размер на 1.5 млрд. долара, докато тези, инвестиращи едновременно и на четирите посочени пазари, са регистрирали отлив от 370 млн. долара, което е и първият седмичен отлив на капитали от октомври миналата година.

На 23 май силното понижение на руския пазар доведе до спиране на търговията в Русия и Индия за около час, като спадът допринесе за най-голямото дневно понижение в индекса MSCI Emerging Markets Index от близо 2 години насам.

В известна степен борсите на развиващите се пазари бяха сериозно засегнати и от спада в цените на суровините през втората половина на месеца.

Въпреки сериозните загуби, обаче голяма част от инвеститорите са на мнение, че най-лошото вече е минало и тези пазари ще се стабилизират през следващите няколко седмици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *