Силен рейд на долара срещу европейските валути

Източник: Varchev Finance

Изминалата седмица беше изключително силна за долара. Той спечели позиции срещу всички основни валути. Въпреки слабите фундаментални новини от САЩ, зелените пари се окрилиха, като доларът успя да спечели почти две фигури срещу единната валута. Бяха преодоляни няколко технически съпротиви срещу европейските валути. Йената също отбеляза силна седмица въпреки запазването на лихвения процент от страна на Централната банка на Япония. Икономиката на Япония продължава на отчита положителни резултати, което засилва инфлационния потенциал. Въпреки това японските банкери са обезпокоени от намаляващото потребление и това е причината да не бързат с рестриктивните мерки.

Тази седмица ще бъде натоварена. Фокусът е насочен към данните за търговския баланс на САЩ във вторник, продажбите на дребно в четвъртък и индекса на потребителските цени в петък. Индексът на потребителските цени вече отбеляза понижение на цените, които потребителите плащат. Едно ново забавяне е твърде вероятно предвид намаляването темпа на растеж на стоките и материалите. Ако тази тенденция се запази и бъде подкрепена от спадащи продажби на дребно, агресивна намеса от страна на FED е малко вероятно да очакваме до края на тази година.

Във Великобритания данните за индекса на потребителските цени, продажбите на дребно и данните за безработица, ще изкристализират неяснотите по отношение икономическото състояние на Острова. Индустриалното производство на Япония и индексът на потребителските цени в еврозоната ще запазят напрежението около намесата от страна на централните банки по отношение на лихвените равнища.

Техническа картина

EUR/USD – Превъзходството на долара през последните дни отведе котировките под 1.2670. Целта надолу е критичното ниво, падащо се двойно дъно от 26 юни и 19 юли при 1.2480. При успешен пробив и задържане на цената под тази кота, следващите цели за гущера ще бъдат нивата 1.2425 (61.8% корекция на движението 1.2975-1.2080). При активизиране на евро биковете ще станем свидетели на тест на съпротивата при 1.2725 (50% корекция на движението 1.2975-1.2480) с последващи цели непосредствената съпротива при 1.2750 – неколкократно тествано ниво, и 1.2810 – връх от 4 юни 2006 г.

Съпротива 1.2725 1.2750 1.2810

Подкрепа 1.2620 1.2580 1.2480

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *