Силен ръст на увереността на строителите на жилища в САЩ в края на годината

Индексът на Американската асоциация на строителите на жилища (NAHB) за активността в жилищно-строителния сектор на САЩ скочи рязко до 58 пункта през декември от 54 пункта през ноември и при прогнози за по-умерено подобрение до 55 пункта.

Това е най-високото ниво на индекса от четири месеца насам, след като през ноември той удари петмесечно дъно, като остава над важното ниво от 50 пункта за седми пореден месец и малко под неговите петгодишни върхове, които бяха достигнати през август. Само преди две години индексът беше в рекордно дъно от едва 15 пункта, като той успя да покачи над нивото от 50 пункта през юни тази година за пръв път от април 2006-а година насам.

Отделните компоненти, влизащи в този важен индекс, също бележат повишение през последния месец на годината.

Компонентата на текущите продажби на еднофамилни жилища скочи до 64 пункта през декември от 58 пункта през предходния месец, достигайки най-високо ниво от декември 2005-а година, докато индексът, измерващ очакваните продажби на жилища през следващите шест месеца, се повиши до 62 пункта от 60 пункта през ноември.

Индексът, който определя трафика на потенциалните купувачи на жилища, се повиши до 44 пункта от 41 пункта през предходния месец (низходяща ревизия от 42 пункта).

Възстановяването на жилищния пазар помогна за измъкване на американската икономика от тежката рецесия, която приключи през юни 2009-а г. Жилищният сектор допринесе за икономическия растеж през последните девет тримесечия, като мнозина икономисти вярват, че този сектор ще продължи да бъде един от основните двигатели за растежа.

Главният икономист на NAHB Дейвид Кроу посочи, че се очаква постепенно подобрение във възстановяването на жилищния сектор и през следващата година.

Днешното силно проучване е пореден сигнал, че жилищният сектор в САЩ ще продължи да се подобрява, въпреки по-високите лихви и покачващите се жилищни цени. „Повишението на ипотечните лихви през последните месеци не подплаши потребителите, тъй като лихвите все още са близо до историческо ниски нива“, посочи Дейвид Кроу от NAHB.

Силното декемврийско NAHB проучване вероятно ще предложи на представителите на Фед известен комфорт относно силата на американската икономика на стартиращото днес двудневно заседание на Централната банка на САЩ. Но все още изглежда малко вероятно още утре Фед да вземе решение за понижение на програмата за парични стимули.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *