Симеон Дянков за нужните реформи срещу кризата

Важно е да се отбележи, че кризите отварят възможности за реформи, които при други обстоятелства биха били невъзможни. Тези реформи могат да помогнат не само на страната да се измъкне от кризата, но и да подобрят икономиката й в дългосрочен аспект. В България има няколко очевидни промени, които ще помогнат не само сега, но и занапред. Първата е намаляване на социалната тежест.

В момента страната удържа най-висок процент от брутната заплата в региона – 33.7%, като 24% се плащат от работодателя. За сравнение – в Турция този процент е 19.5, а в Македония е дори нула. Намаляване на осигуровките с, да кажем, 5% ще задържи много хора на работа и ще намали натиска на износителите, чийто бизнес е много вероятно да пострада силно от кризата. Освен това България все още е на задна позиция в световната класация, що се отнася до данъци, независимо от въвеждането на плоския данък.

Друга възможна реформа е да се намали регулаторната тежест върху бизнеса. Например в строителството, което ще пострада значително през следващата година. В момента такава тежест е корупцията. По възможност и лекота за взимане на разрешително за строеж България се намира на 117 място от 181 държави в класацията на Световната Банка Doing Business. Предлагам например всичките 13 сега нужни процедури да се обединят в една-единствена. Така правят много страни по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *