Симеон Дянков: Контрабандата на цигари е 29% у нас

София /КРОСС/ Навсякъде, когато има криза, е нормално да има контрабанда. Това каза пред БНТ финансовият министър Симеон Дянков. Според него България се справя много по-добре, отколкото другите държави в Европа. „В България контрабандата на цигари е 29%, за Гърция е 19%, за Латвия, Естония – 60%.“, поясни финансовият министър.
В отговор на въпрос дали не е избързано с операцията по задържането на кораба с цигари, Дянков каза: „До 10 дни ще пристъпим по следващата процедура. Държим ги на склад, ще останат там докато се установи какво да стане оттук нататък. Това е марката цигари, които държат най-много от контрабандния пазар например в Германия – 7% . Операцията беше навреме. Много по-добре е да ги хванеш преди да влязат на пазара“. Дянков е оптимист, че държавата ще победим контрабандата макар че съпротивата е сериозно защото „много хора дълги години са си изкарвали не само хляба, но и шампанското с контрабанда“.

„Пари срещу структурна реформа“ е идеята на бюджета за тази година поясни Дянков. По думите му, здравеопазването ще получи 220 милиона срещу реформа. Същото се отнася и за министерството на земеделието, където трябва да има ясна визия за тютюнопроизводителите следващата година.

Дянков определи проверката на Евростат като рутинна и обясни, че съмнения има навсякъде и че е по-добре сега да дойдат и да изчистят съмненията. „Очаквам ги с нетърпение“, беше краткият му коментар.

По повод темата за АЕЦ Белене, финансовия министърн препотвърди мнението си, че страната ни трябва да се фокусираме върху други източници на енергия.
В заключение Данков обобщи: „Износът тръгва, доходите са се увеличили, до края на лятото голяма част от хората ще усетят, че излизаме от кризата“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *