Симеон Дянков от ГЕРБ:Сливане на митница и данъчни,закриване на министерства и ниска безработица

Считаният за бъдещ финансов министър в сформиращия се в момента кабинет на ГЕРБ Симеон Дянков обяви, че първото нещо, което трябва да се направи при поемане на властта, е сливане на системата на митниците и данъчните.
Според него това би гарантирало значителни приходи в бюджета, тъй като щял да бъде затворен сериозен теч. Дянков оценява загубите за държавната хазна през 2007 година на цели 1,2 млрд. лв. заради невнесени данъци и акцизи. Годишно пък страната ни губела по средно 800 млн. долара заради този проблем, заяви икономистът пред БНТ.
Дянков се опасява, че старото правителство ще остави бюджета с огромен дефицит, но въпреки това заяви категорично, че няма да се стига до съкращаване на пенсии и заплати. Щяло да има и съкращаване на редица административни разходи, като например закриване на министерства и свиване на разходите на Министерство на отбраната.
„Преди 2-3 дни видяхме дефицита за май, който е доста по-голям, отколкото правителството говореше и общо взето до средата на юли на годишна основа вече ще сме в дефицит. Това означава, че през втората половина на годината ще вървим надолу“, заяви Дянков.
„Това, което ни очаква, предполагам ще бъде доста по-лошо от обявеното, тъй като голяма част от цифрите от април насам не се публикуват“, опасява се Дянков и посочва, че това вероятно се прави с цел прикриване на дупка в бюджета.
„Скриването на реалната ситуация е направено нарочно. Точно до април Министерство на финансите това го публикуваше /данните за БВП/ редовно в месечните си отчети. През април и май това не се случва и ситуацията може да се хване само като се сравняват данните на различни източници – на БНБ, МФ и т.н.“, категоричен е Симеон Дянков.
Сред приоритетите на бъдещото правителство Дянков поставя образованието и здравеопазването. Освен това той пое ангажимент за построяване на цяла нова магистрала през следващите четири години.
Правителството ще хвърли и много усилия по посока запазване на работните места и задържане на безработицата на ниски нива.
Дянков обяви, че все още не е говорил официално с Бойко Борисов относно поста министър на финансите. Той обаче посочи, че заради кризисния период ръководителят на финансовото министерство трябва да получи и поста вицепремиер.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *