Симеон призна, че е искал да продаде двореца

Шулева: Приехме два ТИР-а от Черани

Не съм взимал пари от бизнесмена за изборите, отсече царят

Пиерпаоло Черани, Лидия Шулева, Симеон Сакскобургготски и Виктор Емануил (отляво надясно) през 2002 г. Тогава Симеон е премиер, а Шулева – вицепремиер и министър на труда и социалната политика

ФОТО в. „Кориере дела Сера“

Два тира с хуманитарна помощ е приел Симеон Сакскобургготски от Пиерпаоло Черани. Това призна пред „Стандарт“ най-довереният човек на бившия премиер – Лидия Шулева. Виктор Емануил, придружен от бизнес партньора си Пиерпаоло Черани доставиха на страната два камиона с хуманитарна помощ, заяви бившата министърка на икономиката. За дарението Симеон получил официално писмо от Виктор Емануил. Помощите били разпределени между домове за сираци и домове за инвалиди, обясни Шулева. По повод дарението била направена и снимката на Сакскобургготски, Шулева, Черани и Виктор Емануил. Четиримата са в премиерския кабинет на „Дондуков“ 1. Ексминистърката изрази недоумение от факта, че се „вдига такъв шум около една протоколна снимка“, която фигурира в архива на МС. Тя категорично отрече да е обсъждала с Черани сделки или проекти. И заяви, че не е пътувала с неговия самолет, нито пък е отсядала в хотел „Екселсиор“. От станалите вече публично достояние засечени разговори между Черани и Виктор Емануил става ясно, че министри от кабинета „Сакскобургготски“ са пътували на разноски на бизнесмена из света, спали са за негова сметка в суперлуксозния хотел в Рим, където нощувката тръгва от 700 евро. Сакскобургготски най-после проговори за Савойската афера. Той обяви, че никога не е получавал пари за предизборната си кампания от Черани. Но не отрече, че е имал намерение да продава двореца „Врана“. В едно модерно общество човек има право да разполага с това, което е негово, каза той. И то въобще не е нещо, което интересува директно когото и да било, допълни царят. Това били „пазарни теми“. Симеон смята, че намерението му за двореца е част от „известна бомбастика“. „От това, което прегледах от прословутия разговор, мога да кажа, че цените биха се постигнали в Манхатън, отколкото тук, в Софийско поле.“

Според засечен от следователите в Италия разговор на Черани с Виктор Емануил Симеон е искал 100 млн. евро за „Врана“, за да спечели от двореца, преди да му го вземат.

Премиерът Сергей Станишев даде рамо на партньора си във властта. „У нас леко се омаскарява и се слагат петна, но дори след доказване на невинността на един човек остават съмнението и привкусът“, защити Станишев царя. Това не е добра национална традиция, каза Станишев. И призна, че скандалът слага „отпечатък върху коалицията“.

Изясняването на истината е в най-голям интерес на страната ни, категоричен бе премиерът. Той наредил на МВР шефът да направи проверка по случая. Станишев припомни, че БСП се е противопоставила на приватизацията на БТК и построяването на педиатричната клиника.

Неда Гълъбарова

Райна Харалампиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *