Симеон Сакскобурггтоски: Аз дойдох да служа тук, не за друго

София /КРОСС/ Все още е актуална репликата за чипа. Трябва да сме изцяло убедени, че ние сме вече Брюксел, защото сме в ЕС и всичко, което трябва да се промени е да бъдем европейци. Това заяви бившият премиер на България Симеон Сакскобургготски в предаването „Тази сутрин“ на БТВ. Запитан дали все още е валидна приказката „Не е важно аз да съм добре, важно е Вуте да е зле“ Сакскобургготски отговори: „А знаете ли къде бихме били, ако обърнем фразата и кажем „Дай Боже, на Вуте да му е добре, защото и аз ще съм добре“. На въпрос дали понякога се чувства чужденец в България бившият премиер отговори: „Кръвта вода не става. Би било ужасно да се чувствам тук чужденец“.

Той коментира дори и начинът, по който българите карат коли: „Дай Боже, да се научим да шофираме и да спазваме правилата не защото ще ни глобят“.

Сакскобургготски бе запитан и за здравословното състояниена най-големия си син. По думите му, състоянието на Кубрат не е добро, но поне е стабилизиран.

На въпрос кое му е било най-тежко и най-радостно в живота той посочи: „През тези 73 г. съм видял какво ли не и съм имал много тежки моменти и не мога да кажа кое е най-тежко. Ако човек вярва, това помага“

По думите му, не се е виждал често с внуците си, защото е нямал време. Но от 2009 г. има малко повече време да пътува и да ги вижда.

Зададоха му и въпрос на зрител за какво би поискал прошка от хората при което Симеон отговори: „Прошка и друго човек винаги иска. Всички грешим. Колко неща ми се приписаха, че съм обещал, които не съм казала. Много хора очакваха, че с магическа пръчка сам ще справя. Бих искал да видя кой ще справи сам“.

Той допълни, че преди да започнат да го очернят систематично, хората са му вярвали. „Но не искам да слизам на това ниво и да конкретизирам, кой ме е очернял. Въпреки че знам кой ме очерняше. Аз дойдох да служа тук, не за друго“.

Симеон Сакскобургготски отговори и на въпрос дали в България трябва да се върне монархията и имал ли е такова намерение: „Трябва да бъдем реалисти. България е парламентарна република с всичките си дефекти. Не е перфектна, но се развива добре. 50 години се описваше монархията отрицателно. Много е трудно да се върнеш и да говориш за връщане на монархията. Много монархии в Европа функционират добре и се развиват демократично, но не бива хората да се разделят на монархисти и републиканци“.
Той заяви още: „Да служа на Република България като премиер – това беше начинът, по който човек може да служи по достоен начин на родината си“.

Запитан защо и по каква причина се промени стоящото зад абревиатурата НДСВ бившият лидер на партията отговори: „Първоначалното значение беше начинът тогава да се усети за какво става дума. Аз настоях след това Симеон Втори да излезе като израз от абревиатурата НДСВ, защото човек може да го приеме като култ към личността. За мен едва ли е мъртво либералното мислене, което поставя човека най-отгоре, центристкото мислене, което позволява на човек да не стои само от едната страна на барикада. Този проект не е мой и не го олицетворявам. Трябва да бъдем по-толерантни. Аз съм сигурен, че все повече хора ще оценят с времето центристкото и либералното. Не бива в политиката да има – ако не си с мен си против мен“.

Запитан какво обича да чете Симеон Сакскобургготски отговори: „Чета винаги неща свързани с политиката или историята“.

Той коментира съвсем кратко защо според него НДСВ е загубила изборите и дали вината не е в Станишев и Бойко Борисов: Според мен в историята, в политиката един фактор много рядко е определящият. Почти винаги има съчетания на много различни фактори“ и допълни, че след 8 години в управлението това е съвсем нормално като посочи за пример и последните избори във Великобритания.

По думите му, той все още поддържа лични контакти с много хора от политическия елит в цял свят.

Бившият премиер и цар на България отговори на въпрос и свързан с имотите, които си върна в България: „Аз бях като нормален човек и реалист отписал всичко, което баща ми и дядо ми бяха завещали преди 55 години. Ако имам тези имоти това е плюс, защото когато напуснахме България получихме по 200 долара. Но успях да си издържам семейството през всички тези години“.

По повод начина, по който си е взел документите от МВР Симеон коментира: „Не забелязах да има страхотни опашки, когато си вземах документите. Стана случайно, защото в последния момент си дадох сметка, че трябва да си взема визата за САЩ и да бъда на 50-годишнината от моя випуск от Военната академия, но не съм се натрапвал. Интересно е как хората наблюдават и все търсят критики. Ако трябва да помоля за прошка го правя“.
До скука съм обективен и не си губя времето, само се опитвам да бъда полезен. Мога да каже, че обичам да чета и може би градинарството ми е хоби, разказа още бившият премиер.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *