Синдикатите: Борисов пак греши, този път за пенсиите

Двата синдиката не подкрепят и не приемат проектабюджета за 2012 год.. във вида, в който е предложен. Бюджетът за следващата година е прекалено консервативен, предпазлив и рестриктивен, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. 
Този проектобюджет нямало да спомогне за излизането на България от икономическата криза и за създаването на нови работни места.
Бюджетът не дава гаранции дори и за минимален ръст на доходите, обезщетенията и пенсиите, с изключение на заявените намерения за ръст на минималната работна заплата, посочи Димитров.
Задържането на ръста на доходите ще има обратен ефект върху потреблението, което не вещае нищо добро, коментира Димитров.
В бюджета са заложени 2,5 млрд. лв. повече приходи и около 1 милиард лева по-малко разходи спрямо тазгодишния бюджет, което води до един по-нисък бюджетен дефицит, смятат от двата синдиката.
Те настояха в проектобюджета за 2012 г. да се заложи по-голям бюджетен дефицит, който може да бъде финансиран от външния дълг или от намаляването на фискалния резерв.
Рамките на бюджета могат да бъдат „по-разхлабени“, категорични са от двата синдиката. КНСБ и КТ „Подкрепа“ предложиха заплатите в бюджетната сфера да бъдат увеличени с 10%от 1 януари 2012 г.
Те поискаха от финансовия министър да свика отново тристранен съвет във връзка с плащанията в системата на държавната администрация.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *