Синдикатите напуснаха заседанието на тристранката

© Снимка: БГНЕС
Константин Тренчев

 
 

 

 

Синдикатите напуснаха заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, след като финансовият министър Симеон Дянков е предложил стажът за пенсиониране да започне да се вдига още от следващата година.
След заседанието на тристранния съвет финансовият министър Симеон Дянков заяви, че промените в Кодекса за социалното осигуряване вече са консултирани и ще бъдат внесени в правителството. To ще реши от кога да започне нарастването на стажа за пенсиониране.
Лидерът на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев заяви, че Дянков за пореден път взривява социалния диалог, а президентът на КНСБ Пламен Димитров обясни, че в понеделник двата стачни комитета на синдикатите се събират, за да започнат организирането на ефективни стачни действия. Очаква се и среща с премиера Бойко Борисов.
По-рано днес Тренчев обяви, че синдикатите няма да седнат на масата на преговорите по предложението на Симеон Дянков.
„Мисля, че след като министерският съвет се е произнесъл веднъж, абсолютно нелогично е някой от кабинета да изразява друго мнение. Това е просто нонсенс. Мисля, че повече поведението на господин Дянков нямаше да го коментирам. Очаквам ако тия глупости продължат, просто да прекратим диалога“, каза още Тренчев.
„Вече се чудя кой управлява тази държава“, каза още сутринта Тренчев.
За разлика от синдикатите, работодателите подкрепят предложението на финансовия министър. Те се обявиха за нарастване още от догодина и на стаж, и на възраст, а не от 2015 г., както беше договорено по-рано. Председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев обясни, че дори увеличението на вноската с 1.8% от догодина няма да покрие дефицита в НОИ.
„Според мен покачването на стажа ще има не сега дългосрочен ефект, то ще има по-дългосрочен ефект в следващите години“, обясни той.
Преди началото на заседанието Божидар Данев беше заявил, че повишаването на стажа и възрастта за пенсиониране трайно ще реши дефицита в НОИ. Предложението е плавно с по три месеца да нарастват и стаж, и възраст всяка година, обясни Данев.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *