Синдикатите настояват за извънредна тристранка заради цените

В писмо до вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“ посочват и акцентите, които да бъдат разгледани от консултативния орган. Сред тях са данните за инфлацията на основните храни и горивата през първите два месеца на тази година, представяне на предложения за действията на компетентните държавни органи с цел ограничаване на проблемите, разработване на антимонополни мерки и подкрепа на доходите от труд чрез мерки по посока ръст на минималната работна заплата, минималните пенсии и изработване на индекс за увеличаване на заплатите.
Крайната цел е изработването на целеви пакет от мерки, съчетаващ в себе си омекотяването на ефекта от ценовите увеличения с мерки на държавните институции, за справяне с инфлационните процеси и спекулата.
От КНСБ припомнят, че драстичният ръст на цената на природния газ от средата на миналата година автоматично е довела до силно оскъпяване на цената на топлинната енергия. От 1 февруари 2011 г., цената на ВиК-услугите за битови потребители в София, Пловдив и други градове е нараснала с около 10 на сто. От 1 април т.г. се очаква ново увеличение на цената на природния газ, а от 1 юли 2011г. и на цената на електроенергията, което неминуемо ще повлече нови ценови пикове.
Движението на държавно регулираните цени на услуги от общ и обществен интерес и особено на цените на стоки и услуги от първа ежедневна необходимост, вече надхвърля границата на поносимост, казват синдикатите. Резултатите от проведеното от ИССИ на КНСБ целево изследване на потребителските цени за периода 1-2 март т.г. са повече от тревожни. Цените на всички стоки от първа необходимост са нараснали в сравнение с втората половина на декември миналата година. Достатъчно е да посочим примери като брашно – с 24,9%, хляб – с 5,6%, олио – с 18,4%, картофи – с 43,5%, сирене – с 15%, кашкавал – с 21,1%. Считаме, че тази негативна тенденция ще се ускори както във вътрешно икономически план, така и в световен мащаб, обясняват синдикатите.
Според ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“ проблемите, които поражда растящата инфлация, са много сериозни и могат да породят тежки последици както в социален и икономически, така и в политически план.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *