Синдикатите търсят гаранция за ръст на заплатите в реалния сектор

За двуцифрен национален препоръчителен индекс, по който да нарастват средногодишно работните заплати в реалния сектор през 2008-ма година, настояват от ръководството на КНСБ в становище, изпратено до Дарик радио.

Синдикатите твърдят, че Наредбата за договаряне на работната заплата трябва да се актуализира, като разпределянето на средствата за работна заплата в държавните и общински дружества става по правила, възложени чрез мениджърските договори от принципала на съответното дружество. В становището си КНСБ настоява за въвеждане на необлагаем минимум към плоския данък с цел защита на ниските доходи и трайно замразяване на достигнатото за 2008 година 60:40 разпределение на осигуровките между работодател и работник.

Да бъдат въведени данъчни стимули за семействата, които осигуряват на децата достъп до качествено образование и реализация на пазара на труда, предлагат от конфедерацията. Според становището е нужно утвърждаване на механизъм за обвързване на минималната работна заплата у нас и основните защитени плащания с официалната линия на бедност.

Своевременно да се договори и индекс за увеличаване на заплатите в дейностите на бюджетна издръжка за 2009 година, с цел постигане на реален ръст. Според синдикатите размерът на обезщетението при безработица трябва да се определя стриктно, като минималната му стойност е 60 на сто от минималната работна заплата, а максималната – 60 на сто от максималния осигурителен доход. От КНСБ настояват също за устойчиво нарастване на пенсиите чрез промяна на процента за всяка година осигурителен стаж от 1-ви октомври 2008 година от 1,0 на 1,1 на сто, а през 2009 година процентът да стане 1,15, с оглед достигане на 10 % от брутния вътрешен продукт за пенсии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *