Синдикатите: 4500 души на улицата, ако се затвори „Брикел“

София /КРОСС/  Над 2000 ще останат без работа и ще бъдат изхвърлени на улицата, ако се прекрати дейността на „Брикел “ АД. Това се казва в позиция на Федерацията на независимите синдикати на миньорите – КНСБ и Синдикалния съвет на Мини Марица изток  ЕАД по повод решението на МОСВ да се прекрати дейността на дружеството от 01.09.2010 г.
 
Освен това, ще загубят своята работа още около 2000-2500 работници и служители от обслужващите това производство звена като ремонтни бригади, производството на резервни части, транспортни работници, доставчици на брикети до всяка точка на България. Ще престане да работи и Топлофикация “ Гълъбово“.
Ще се преустанови добивът годишно на 400 000 тона брикети, които се ползваха от социално слабите слоеве от населението, от детските градини, училищата, социалните домове и много граждани, предупреждават синдикатите. Затварянето на „Брикел“ ще означава също, че миньорите от Мини“ Марица изток“ няма да могат да произведат и да реализират над 3 500 000 тона въглища необходими за това производство. България ще се лиши във върховите моменти от над 200 мегавата електроенергия, произведена от котлите на „Брикел“ АД. Според КНСБ, закриването става в момент когато ръководството на дружеството е подписало договор с германската фирма „Енвиросерн“. Контрактът предвижда изработване на идеен проект, доставка на оборудване за основните елементи на сероочистващата инсталация Съгласно подписания график уникалната за България инсталация, която ще постигне степен на очистване на вредните емисии, ще заработи от м. март 2012 година. Освен серния двуокис, инсталацията ще улавя и серния триокис. „Ние считаме че в рамките на диалога можем да намерим компромисно решение, за да запазим квалифицираните работници и изпълнителските и ръководните кадри на „Брикел“ АД“, посочват от синдикатите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *