Синдикати и работодатели подкрепиха данъчните промени

Представителите на синдикатите и работодателите единодушно подкрепиха предложенията на Министерството на финансите за промени в данъчното законодателство. Това стана на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, председателствано от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Предвижда се правителството да одобри предложените промени на редовното си заседание утре. Социалните партньори подкрепиха основното предложение за промяна за 9% ДДС за туристическия сектор, която ще се прилага от 1 април 2011 г.
Други основни предложения, които бяха одобрени тристранката, засягат промени в Закона за акцизите и данъчните складове, Закона за данъците върху доходите на физическите лица и в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО). Предвижда се повишаване на акцизната ставка върху тютюна за пушене от 100 лв. на 152 лв. за килограм и повишаване на акциза върху горивата.

Сред основните предложения за промени в ЗКПО са облагане на чуждестранни юридически лица от офшорни зони с данък от 10% за доходите им от услуги с източник България, като мярка за предотвратяване на отклонение от данъчно облагане и премахване на предпоставки за злоупотреби. Предвижда се и намаляване от 10% на 5% на данъка върху доходите от лихви, авторски и лицензионни възнаграждения, платени от местни юридически лица в полза на чуждестранни юридически лица от ЕС, когато платецът и получателят на дохода са свързани лица и при изпълнение на определени условия според европейското законодателство.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *