Синдикати на протест срещу приватизацията на „Булгартабак“

Участниците в митинга, който ще се състои от 10 ч. пред Агенцията за приватизация в столицата, ще пледират за спиране на процедурата за приватизация и нов конкурс при гарантирана прозрачност.
Юлий Манойлов от тютюневия синдикат на КТ „Подкрепа“ заяви пред „Хоризонт“:
Досега толкова нагло и толкова откровено не са отстранявани възможните стратегически инвеститори. Процедурата беше направена с такива условия, на които стратегическите инвеститори просто не отговаряха и нямаше да бъдат допуснати. Това е едно основно, което гласеше, че те трябва да имат преработен тютюн в последните години в рамките на 10 или 8 хил. тона и да имат мощности за преработка на 12 хил. тона тютюн. От всички големи компании в световен мащаб – тези, които биха представлявали интерес като купувачи на „Булгартабак“, единствено „Бритиш Американ Табако“ разполага с такива мощности. Изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов отхвърли категорично твърденията, че конкурсът е бил предрешен:
Процедурата беше открита така, че в нея можеше да участват голям брой инвеститори – стратегически и финансови. Бяха подадено документи за допустимост само от трима инвеститори – един стратегически и двама финансови. И тримата бяха допуснати. Знаете, двама се отказаха. Процедурата продължи един. Като се има предвид, че си говорим за инвестиции, за втора вълна на финансовата криза, мисля, че правилно направихме, че продължихме процедурата и отворихме обвързващата оферта.
Припомняме, че преди два дни Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол обяви за победител в конкурса единствения състезател – „БТ Инвест“ Австрия. Компанията, зад която официално стои руският инвеститор „ВТБ Капитал“, предложи 100 милиона и 100 хиляди евро за близо 80 процента от акциите на холдинга.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *