Синдиците на КТБ продават в разгара на лятото 15% от „Техномаркет“

Синдиците на КТБ са обявили първия търг за имущество на длъжник на фалиралата КТБ – продават се 15 на сто от капитала на „Техномаркет“. Обявата обаче е пусната в разгара на лятото, като е даден срок на кандидатите от 12 дни да намерят 6 млн. лв.

В допълнение обявата може да бъде намерена само на в сайта на КТБ, пусната е и в портал за борсова информация, и то в момент, когато той е наводнен от финансови отчети за полугодието, съобщава в днешния си брой“Капитал daily“.

Според условията на търга с тайно наддаване началната цена за дела е 6.302 млн. лв. (или оценка от 42 млн. лв. за цялата компания при над 540 млн. приходи за последната година). Обявата е качена на сайта на КТБ на 30 юли и крайният срок за оферти е 12 август.

Участниците трябва да внесат най-малко 5% от началната тръжна цена. Победителят трябва да бъде обявен на следващия ден и ще има пет дни да внесе крайната сума.

Обявата е за публична продажба на обезпечение на длъжника – регистрираното в Лихтенщайн дружество Domtech Holding. Компанията до миналата година беше мажоритарен собственик на „Техномаркет“ и по информация на „Капитал“ към средата на миналата година дължи на КТБ 51 млн. лв.

От отчета на БТК, която също като веригата за техника беше под контрола на Цветан Василев, се вижда, че телекомът е спасил част от блокираните си милиони в КТБ чрез цесия и прихващане с ритейл компания. Сделката е била за 36 млн. лв., като по информация на „Капитал“ е била точно с Domtech.

Синдиците обаче явно не са зачели прихващането, което ставало ясно от дело на БТК срещу тях, обясни адвокат.

Въпреки липсата на окончателно произнасяне явно двамата синдици Лазар Илиев и Росен Ангелчев са решили продажбите на имущество да започнат точно с този спорен актив. Двамата не отговарят на мобилните си телефони, а от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който има контролни функции върху синдиците, също са отказали да коментират действията им.

През миналата година от „Техномаркет“ завиха пред „Капитал“, че равно участие в Domtech имат съоснователят на „Техномаркет“ Николай Китов (за когото Италия поиска екстрадиция наскоро заради данъчни измами – бел. ред.) и съдружникът му Евгений Гълъбов, които са и съизпълнителни директори на веригата. Двамата държат и пряко дялове във веригата по над 11% заедно с третия си съдружник Ангел Велев. Най-големият акционер е компанията „Е. Миролио“ на италианския бизнесмен Едоардо Миролио, която е собственик на 50% от акциите на „Техномаркет“.

Domtech Holding стана мажоритарен собственик на „Техномаркет“ през 2012 г., след като КТБ преобразува заемите си в акции, като увеличи капитала на групата. След фалита на банката контролът на регистрираното в Лихтенщайн дружество, а чрез него и на „Техномаркет“, беше поет от Китов и Гълъбов. Тогава двамата казваха, че се опитват да рефинансират задълженията от 25 млн. евро към КТБ в друга банка.

В края на миналата година в компанията навлезе и Едоардо Миролио. Той участваше както с пари в брой, така и част от неговите депозити в КТБ бяха цедирани и прихванати с веригата. „Техномаркет“ пряко дължеше 15.7 млн. лв. на банката. Общата експозиция на търговското дружество, акционерът Domtech и още две свързани компании (Avarike и Domo Retail) към КТБ е била около 150 млн. лв.

През последните години „Техномаркет“ отчита лек растеж на приходите си, които обаче изостават от рекордния оборот преди кризата. За 2014 г. продажбите достигнаха 541 млн. лв. За пръв път от години компанията е на макар и малка печалба – 625 хил. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *