Синдиците на КТБ са събрали само 177 млн. лева

Към 20 декември 2016 г. синдиците на КТБ са събрали само 176.6 млн. лева от вземанията на банката.

Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов, изпратен до Десислава Атанасова, депутат от ГЕРБ. Събраната сума е нищожна, като се има предвид, че след фалита на КТБ бе обявено, че от нея са „източени“, откраднати“ и „изчезнали“ между 3.7 и 3.9 млрд. лева. Министър Горанов вече няколко пъти предупреди, че малка част от тези милиарди е реално събираема, като в началото говореше за 30%, после за 20%, а напоследък свали прогнозата на 10 на сто.

Според отчета на синдиците на КТБ събирането на вземанията е бавно и трудно, защото минава през тежки съдебни дела, а и защото в нормативната уредба за фалитите има много новости, които сега се прилагат за първи път. Двамата управляващи имуществото на банката – Ангел Донов и Кристи Маринова, са докладвали на финансовия министър, че са завели 676 изпълнителни дела за връщане на активи „с произход от банката“. Отделно са поискали от съда да обяви в несъстоятелност фирми, кредитирани от КТБ. Предявени са искове и срещу бивши директори на банката – за причинени вреди на банката. В същото време има и 88 дела срещу банката, заведени заради неуважени от синдиците претенции на вложители.

Синдиците на КТБ обясняват, че резултатите от водените дела могат да бъдат очаквани „в един бъдещ период от време“, и подчертават, че им се налага да прилагат „нови процедури в законодателството, по които към настоящия момент няма изградена константна практика“.

 

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *