Сирия подкрепя БРИКС и разглежда приемането на китайския юан

Освен това, по време на срещата си с Джаи Дзюн, китайския висш дипломат за региона, президентът на Сирия, Башар Асад, призова за използване на китайския юан за трансгранична търговия.

Асад заяви:

Конфронтацията със Съединените щати и Запада като цяло се осъществява главно в икономическата област, което все повече налага отказа от щатският долар като валута за глобални транзакции.

Президентът на Сирия подчерта, че БРИКС може да изиграе водеща роля в това отношение, чрез приемането на китайския юан за търговските сделки между държавите.

Асад смята, че китайското присъствие е необходимо както в политически, така и в икономически план, за да се възстанови равновесието в глобалната ситуация. Той добави:

БРИКС представлява силно международно пространство, което може да създаде международен многополюсен ред.

Китайският представител увери Асад, че Китай ще продължи да подкрепя Дамаск на международните форуми и в битката срещу хегемонията, тероризма и външната намеса. Освен това Джаи Дзюн заяви, че Китай подкрепя сближаването между Сирия и останалите арабски държави.

Китайската дипломация е доста активна не само в региона, но и извън него, в опит да разшири влиянието си на световната сцена. Страната инициира разговори за потенциалното разширяване на БРИКС и се опитва да насърчи използването на юана в международната търговия, като същевременно подкрепя усилията за намаляване на зависимостта от щатския долар.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *