Системата „Зелена карта“ отбелязва своята 60-годишнина

Международната система за обезщетяване на пострадали при пътно-транспортни произшествия, известна като система „Зелена карта“, празнува своя 60-годишен юбилей. Системата е създадена, за да улеснява автомобилния трафик през държавите, които членуват в нея, и да гарантира обезщетяването на трети лица, пострадали при ПТП от МПС с чужди регистрационни номера.
Системата „Зелена карта“ е създадена през 1949 г. на основата на Препоръка № 5, известна като Женевската препоръка, приета от Работната група по Пътен транспорт към Комисията по вътрешен транспорт на Икономическата комисия за Европа на ООН. Системата днес обхваща 45 страни, като най-скоро присъединилата се страна членка е Русия. Целта на системата „Зелена карта“ е да се улесни свободното движение на автомобилистите. За целта се въвежда унифициран застрахователен документ за пътуване в чужбина. Това се налага от съществуващите различия в лимитите на отговорност, застрахователните условия и начина за уреждане на щети в страните, в които застраховката „Гражданска отговорност“ е задължителна.
Организацията по администриране и контрол за изготвянето и отпечатването на международни сертификати за автомобилна застраховка, наричани „Зелена карта“, е отговорност на всяко национално бюро. Националните бюра функционират и си взаимодействат на основата на двустранно подписани споразумения и Вътрешни правила на Съвета на бюрата, задължителни за всяко бюро. Съгласно тези разпоредби, сертификатите „Зелена карта“ се приемат от властите на държавите, на които националните бюра са членове, без допълнителни формалности. Освен това, националните бюра обработват щети на пострадали лица за причинените им на територията на съответната страна вреди от моторни превозни средства, които обичайно се намират на територията на друга държава членка или трета държава.
С развитието на системата „Зелена карта“ и увеличаването на международния трафик, страните членки на Европейското икономическо пространство, включително Швейцария, Андора и Хърватска, приеха регистрационните номера на автомобилите за достатъчно доказателство за наличие на валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност“, с подписването помежду си на Многостранния гаранционен договор.
При пътуване в останалите държави от системата, наличието на международен сертификат „Зелена карта“ остава задължително.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *